Großdeutsche Volkspartei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Großdeutsche Volkspartei
LandØsterrike
Grunnlagt8. august 1920
Nedlagt1933
EtterfølgerUavhengig union
IdeologiDeutschnationalismus

Großdeutsche Volkspartei (det stortyske folkepartiet, GDVP) var et politisk parti i Østerrike, grunnlagt 8. august 1920 gjennom en sammenslutning av tysknasjonale og tyskliberale parlamentarikere i Salzburg. Det bestod til slutt av 17 forskjellige grupperinger.

Medlemmene bestod særlig av høyere tjenestemenn, lærere ved høyere skoler og universitetsansatte. Partiet besto til partiforbudet ble innført i Østerrike i 1934.

Historie[rediger | rediger kilde]

Großdeutsche Partei så seg selv om etterfølger etter den tysknasjonale bevegelsen og var stortysk innstilt. Det vil si at det ønsket én tysk nasjonalstat, som også omfattet Østerrike.

Som partifarver hadde det Schwarz-Rot-Gold. Mellom 1920 og 1932 satt partiet i regjering i Østerrike, fra 1921 sammen med de kristeligsosiale. 1922-1927 stilte det stortyske partiet den østerrikske visekansleren. I 1934 ble alle partier forbudt i Østerrike, som følge av landets nye italiensk-inspirerte fascistiske forfatning. Etter at partiets mål, en forening med Tyskland, hadde gått i oppfyllelse i 1938, sluttet de fleste medlemmene seg til NSDAP.

Etter annen verdenskrig har tidligere medlemmer av det stortyske partiet særlig sluttet seg til det østerrikske frihetspartiet.

Se også[rediger | rediger kilde]