Christian Thomasius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Christian Thomasius
Christian Thomasius.jpg
Født 1. januar 1655
Leipzig
Død 23. september 1728
Halle
Begravet Q2327192
Nasjonalitet Tyskland

Christian Thomasius' grav på gravplassen Stadtgottesacker i Halle.

Christian Thomasius (født 1. januar 1655 i Leipzig, død 23. september 1728 i Halle) var en tysk jurist, filosof og høyskolelærer som regnes som en av foregangsmennene i den tidlige tyske opplysningstiden.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Christian Thomasius var sønn av filosofen Jakob Thomasius som var rektor ved Thomasschule zu Leipzig. Christian studerte først filosofi ved Universitetet i Leipzig og ble uteksaminert som magister 25. januar 1672. En forelesning av faren over Hugo Grotius' De jure belli ac pacis («Om krigens og fredens rett») og Samuel von Pufendorfs De jure naturae et gentium libri octo («Åtte bøker om natur og folkerett») inspirerte ham til å forsøke seg på rettsvitenskap, og studerte fra vinteren 1675 ved Universität Viadrina i Frankfurt. Han ble uteksaminert i 1679 og gav deretter jusforelesninger ved Viadrina.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Thomasius' kontroversielle standpunkter skaffet ham en rekke motstandere. Kong Christian V av Danmark og Norge anklaget ham for høyforræderi, og han måtte forsvare seg mot beskyldninger om ateisme. Situasjonen eskalerte da Thomasius forsøkte å øve påvirkning på hoffets politikk. Ved å gå inn for å tillate ekteskap mellom kalvinister og lutheranere tok han standpunkt mot Kurfyrstedømmet Sachsens ekteskapslover.

Blant annet på grunn av dette synspunktet ble han rammet av et forbud mot å undervise og publisere i Kurfyrstedømmet Sachsen. Det ble utstedt arrestordre på ham, men han kom seg til Berlin der kurfyrst Fredrik III tilbød ham en frihavn i Halle i Markgrevskapet Brandenburg med en lønn på 500 thaler og tillatelse til å undervise. I Halle ble Thomasius en av grunnleggerne av det juridiske fakultetet ved Friedrichs-Universität Halle, jusprofessor og fra 1710 universitetsrektor. Han var en av universitetets mest avholdte lærere og en av sin tids mest innflytelsesrike skribenter. I 1709 ble han opptatt i gehemerådet.

Thomasius' arbeid for en human strafferett bidro i vesentlig grad til avskaffing av hekseprosessene og bruk av tortur. Han blir regnet som den første akademiker som foreleste på tysk i stedet for den tradisjonelle latinen.

Komponisten Georg Friedrich Händel ble immatrikulert ved universitetet i Halle i den hensikt å studere jus med Christian Thomasius, men avbrøt snart studiene til fordel for musikk-karrieren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]