Christian Thomasius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Thomasius
Christian Thomasius.jpg
Født1. januar 1655[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Leipzig[5]Rediger på Wikidata
Død23. september 1728[1][3][4][6]Rediger på Wikidata (73 år)
Halle (Saale)[7]Rediger på Wikidata
Gravlagt StadtgottesackerRediger på Wikidata
Far Jakob ThomasiusRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Leipzig, Alma Mater ViadrinaRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Valentin Alberti (1672), Jakob Thomasius (1672), Johann Rhetz (1679)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Jurist[8], filosof[8], universitetslærer, journalist, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata

Christian Thomasius' grav på gravplassen Stadtgottesacker i Halle.

Christian Thomasius (født 1. januar 1655 i Leipzig, død 23. september 1728 i Halle) var en tysk jurist, filosof og høyskolelærer som regnes som en av foregangsmennene i den tidlige tyske opplysningstiden.

Thomasius' arbeid for en human strafferett bidro i vesentlig grad til avskaffing av hekseprosessene og bruk av tortur. Han blir regnet som den første akademiker som foreleste på tysk i stedet for den tradisjonelle latinen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Christian Thomasius var sønn av filosofen Jakob Thomasius, som blant annet var rektor ved Universitetet i Leipzig. Christian studerte først filosofi ved Universitetet i Leipzig, og ble uteksaminert som magister 25. januar 1672. En forelesning av faren over Hugo Grotius' De jure belli ac pacis («Om krigens og fredens rett») og Samuel von Pufendorfs De jure naturae et gentium libri octo («Åtte bøker om natur og folkerett») inspirerte ham til å forsøke seg på rettsvitenskap, og fra vinteren 1675 studerte han ved Universität Viadrina i Frankfurt. Etter uteksaminering i 1679 gav han jusforelesninger ved Viadrina.

Thomasius' kontroversielle standpunkter skaffet ham en rekke motstandere. Kong Christian V av Danmark og Norge anklaget ham for høyforræderi, og han måtte forsvare seg mot beskyldninger om ateisme. Situasjonen eskalerte da Thomasius forsøkte å øve påvirkning på hoffets politikk ved å argumentere for at ekteskap mellom kalvinister og lutheranere burde tillates, og dermed tok standpunkt mot Kurfyrstedømmet Sachsens ekteskapslover. På grunn av dette og andre kontroversielle standpunkt, eksempelvis mente Thomasius at bigami var naturrettslig tillatt, ble han rammet av undervisnings- og publiseringsforbud i Kurfyrstedømmet Sachsen. Det ble utstedt arrestordre på ham, men han klarte å komme seg ut av Sachsen og til Berlin.

I Berlin tilbød kurfyrst Fredrik III, den senere Fredrik I av Preussen, ham en frihavn i Halle i Markgrevskapet Brandenburg med tillatelse til å undervise og lønn på 500 thaler. I Halle ble Thomasius en av grunnleggerne av det juridiske fakultetet ved Friedrichs-Universität Halle, jusprofessor og fra 1710 universitetsrektor. Han var en av universitetets mest avholdte lærere og en av sin tids mest innflytelsesrike skribenter. I 1709 ble han opptatt i geheimerådet.

Komponisten Georg Friedrich Händel ble immatrikulert ved universitetet i Halle i den hensikt å studere jus med Christian Thomasius, men avbrøt snart studiene til fordel for musikk-karrieren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 61177
  4. ^ a b Indiana Philosophy Ontology Project, InPhO ID thinker/4011, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014
  6. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id thomasius-christian
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014
  8. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]