Christian Smit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Smit
Født26. okt. 1886[1]Rediger på Wikidata
Død26. aug. 1960[2][1]Rediger på Wikidata (73 år)
Beskjeftigelse
Embete
  • Fylkesmann i Hordaland Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Christian Sundt Smit (født 26. oktober 1886 i Bergen, død 26. august 1960 i Oslo) var en norsk advokat, fylkesmann og antroposof.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Christian Smit vokste opp i en velstående Bergensfamilie. Han var sønn av overrettssakfører Didrik Lyder Smit (1849–94) og Jacoba Johanne Sundt (1856–1936). Han var barnebarn av forretningsmagnaten Christian Sundt. Etter jusstudier i Christiania ble han cand. jur. i 1909, og etter å ha vært sakfører- og dommerfullmektig i Bergen og Bodø åpnet han egen sakførerpraksis i Bergen i 1915 og drev den til 1925. Mellom 1919 og 1925 var han også konstituert som fylkesmann i Bergen og Hordaland i flere perioder, til sammen 2,5 år.

Antroposof[rediger | rediger kilde]

Christian Smit var blant pionérene i den norske antroposofiske bevegelsen. Lesningen av Rudolf Steiners bok Kristendommen som mystisk kjensgjerning fikk avgjørende betydning for ham, og han reiste til Berlin i Tyskland for å møte Steiner rett etter fullført juridikum vinteren 1910-11. TIlbake i Norge engasjerte Christian Smit seg i Antroposofisk Selskap i Bergen.

I 1913 var Rudolf Steiner i Bergen i forbindelse med et norgesbesøk, og han bodde da hos Christian Smits mor, Jacoba Johanne Smit.

Prest i Kristensamfunnet[rediger | rediger kilde]

I sitt 40. år avbrøt Christian Smit juristkarrièren og reiste til Stuttgart, der han studerte ved Kristensamfundets presteseminar og ble presteviet av trossamfunnets leder, Friedrich Rittelmeyer. I 1927 ble han den første presten i Kristensamfundet i Norden. Han virket som prest frem til året han døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Christian Sundt Smit, Norsk biografisk leksikon ID Christian_Smit, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Christian_Smit[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]