Chris Watson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Watson in 1908 aged 41.
Watson in the House of Representatives in 1902.
Portrait of John Christian Watson

Chris Watson (født 9. april 1867, død 18. november 1941) var en australsk politiker og den tredje statsministeren i Australia. Han var den første statsministeren i Australia fra det politiske partiet Australian Labor Party.

Watson ble valgt til det føderale parlamentet ved det første føderale valget som ble avholdt i Australia i mars 1901. Hans periode som statsminister var kort. Den varte bare i fire måneder, mellom 27. april og 18. august 1904, men hans parti klarte å beholde maktbalansen også etter hans periode som statsminister var over. Watson pensjonerte seg fra det australske parlamentet i 1907. Watson var bare 37 år gammel da han ble valgt til statsminister, og han er dermed den yngste statsministeren i Australia historie fremdeles.

I 1889 giftet han seg med Ada Jane Low, en engelsk-født syerske fra Sydney. Watson hadde flere posisjoner i flere forskjellige organisasjoner og han var også en av grunnleggerne av det australske Bilistene Bensin Co Ltd (Ampol). Hans kone Ada døde i 1921 etter 32 års ekteskap. Den 30. oktober 1925 giftet Watson seg med hans andre kone Antonia Maria Gladys Dowlan i den samme kirken som han hadde giftet seg med Ada i, 36 år tidligere.

Hans andre kone var en 23 år gammel servitrise fra Vest-Australia som han hadde møtt da hun levere maten til hans bord ved Commercial Travellers 'Club i Sydney. Watson og hans andre kone Antonia hadde en datter, Jacqueline. Sammen. Watson døde i sitt eget hjem i Sydney-forstaden Double Bay, i 1941. Han var 74 år gammel da han døde. I 1969 ble han hedret på et frimerke som bærer hans portrett og som ble utstedt fra Australia Post.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Chris Watson – bilder, video eller lyd