Chr. Bjelland & Co

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Chr. Bjelland & Co A/S)
Hopp til navigering Hopp til søk

Chr. Bjelland & Co er et selskap som ble etablert i Stavanger i 1882 av siddisen Christian Bjelland. Selskapet utviklet seg raskt til å bli Skandinavias ledende hermetikkfabrikk. «Ikke noe snikk-snakk, Bjellands hermetikk, takk» var et allment kjent munnhell på 1900-tallet. Logoen til Bjelland, «Mannen med fisken» tegnet av Th. Kittelsen ble sammen med bedriftens varemerke «King Oscar», verdenskjente. Selskapet åpnet allerede i 1902 kontor i New York og eksport av selskapets produksjon fra Norge til USA, Canada, Sør-Afrika og Japan utgjorde hoveddelen av omsetningen. Chr. Bjelland & Co var i mange år Stavangers største arbeidsgiver. Selskapet er nå aktiv som investerings- og eiendomsselskap. Det ble aksjeselskap fra 1927.

Historie[rediger | rediger kilde]

«Nansen Brand» 1896. Tegningen av Fridtjof Nansen er laget på grunnlag av et fotografi tatt av L. Szacinski ved Nansens hjemkomst fra Grønland i 1889.

Den første fabrikken blir åpnet i 1894 da produksjon av sardiner i fabrikk nr. 1 på Skagenkaien starter. Selskapet ble raskt et av landets og verdens største hermetikkprodusenter. Chr. Bjelland er det navnet de fleste assosierer med hermetikk og Stavanger. Chr. Bjellands fabrikker var de største i Stavanger fra århundreskiftet og langt inn i nedgangstidene for hermetikkproduksjonen i byen.

Da siddisen Søren Opsal, den 17. mai 1900 lanserer den første brukbare falsemaskinen for firkantet blikkboks, kjøper Chr. Bjelland & Co 2stykker av Opsals falsemaskiner.

I 1905 finner hermetikkformann, Ole Andreas Rasmussen, ansatt hos Chr. Bjelland & Co A/S opp å lage åpningshempen i ett stykke med lokket slik at slipper loddeoperasjonen. Patentet står i Bjellands navn, det blir etter hvert tatt i bruk av hele industrien.

Samme år skjer det flere store oppfinnelser i Stavanger. Den helpressede boksen, «Reinertsmaskinen» og Opsals presseverktøyoppfinnelser revolusjonerer den emballasjemessige siden av sardinproduksjonen og fortrenger den «franske» boksen fra markedet. Chr. Bjelland & Co A/S kjøper maskin nr. 3 og 4 av «Reinertsmaskinen».

I 1930 kjøper Chr. Bjelland & Co 5 stykker av Benz & Hilgers etiketteringsmaskiner, som de eneste i landet. Maskinene hadde en kapasitet på om lag 40 bokser per minutt. Denne maskinen er helt unik i sitt slag og pakker boksen både med pergamynpapir, garantiseddel, sideetikett og toppetikett. En av maskinen står i dag utstilt på Hermetikkmuseet i Stavanger.

I 1957 tok Bjellands fabrikker i bruk frosset sardinråstoff, og de andre fabrikkene fulgte etter. På den måten kunne produksjonen foregå året rundt [1].

Det blir bygget en stor ny sentralfabrikk på Verven i Stavanger, 1958. Denne fabrikken har kapasitet tilsvarende 3 fabrikker av gammel størrelsesorden, dagskapasitet om lag 800 kasser, per hundre bokser. Fabrikken drives på helårsdrift med frosset råstoff utenom fiskesesongen. Fabrikken utstyres med helt ny type leggelinje hvor boksene ensrettes automatisk, doseres med olje og transporteres enkeltvis ut til leggerne. Fiskebrettene både tømmes for fiskerester og vaskes før de legges automatisk inn i klippemaskinen for påføring av ny røkt fisk. Leggelinjen med utstyr er utviklet ved Hermetikklaboratoriets maskinavdeling og gir en betydelig innsparing av arbeidskraft samtidig som den gir leggerne optimale muligheter for et rasjonelt bevegelsesmønster og større yteevne. Gjennombrudd for bruk av pneumatiske komponenter [2].

I 1964 går man til anskaffelse av frysebåten, MS «Sardinen». Fordi man antar at den beste måten å sikre godt råstoff på er å fryse fisken ned på feltet umiddelbart etter opptak. I 1966 viser det seg at Bjellands resultater med sin første frysebåt var meget gode. Chr. Bjelland & Co. A/S anskaffer nok en frysebåt, MS «Stavangeren». I 1970 anskaffer de den tredje frysebåten, MS «Svithun».

I 1972 kjøper Chr. Bjelland & Co. A/S opp byens eldste hermetikk selskap, ærverdige Stavanger Preserving Co.

I 1981 ble Chr. Bjelland & Co og de gjenværende norske sardin-produsenter slått sammen i et konsern, Norway Foods Ltd., med hovedkontor i Stavanger. Det førte med seg at Norway Foods overtok all produksjon, og at Chr. Bjelland & Co. ble et eiendoms- og holdingselskap. Selskapets siste fabrikk ble drevet frem til våren 1983 var det slutt for driften på Chr. Bjelland & Co. A/S sitt produksjonsanlegg på Verven. Norway Foods ble 1996 overtatt av Rieber & Søn.

Etter grunnleggerens, Christian Bjellands død ble firmaet ledet av sønnen Ragnvald Bjelland (1886–1955), deretter av hans sønner Christian Wilhelm Bjelland (1913–84) og Frithjof Ragnvald Bjelland (1914–92). Sistnevntes sønn Christian Bjelland overtok som administrerende direktør i 1982.

Kilder[rediger | rediger kilde]