Stavanger Preserving

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stavanger Preserving var den første hermetikkfabrikken i Stavanger, etablert i 1873.

Grunnleggerne av Stavanger Preserving Co. var fire av byens kjente menn, skipsreder Knud Knudsen, byfogd Henrik Finne, konsul Lars Berentsen og grosserer George W. Groom. Den første fabrikken ble bygget i 1873 på den nyinnkjøpte tomten i Øvre Strandgate nummer 38 i Gamle Stavanger.

Selv om Stavanger Preserving var foregangsbedriften i Stavanger, var de i norsk sammenheng flere tiår etter andre byer. I Drammen hadde Christian August Thorne startet hermetikkfabrikk allerede i 1841.

Stavanger hadde antakeligvis ikke blitt «hermetikkbyen» om ikke et nytt produkt var blitt introdusert, «de røgede norske sardiner». Dette skjedde i 1879 ved Stavanger Preservings fabrikk i Øvre Strandgate. Det var blitt eksperimentert med røkte sardiner før, men Stavanger Preserving fortjener æren for å ha startet med den systematiske produksjon og omsetning av dette produktet, som kom til å spre Stavanger-navnet på milliarder av bokser til alle verdenshjørner.[1]

I 1981, etter lengre tids nedgang for hermetikkindustrien, ble de gjenværende norske produsentene av hermetisk brisling slått sammen til ett konsern, Norway Foods Ltd., med hovedkontor i Stavanger.

Referanser[rediger | rediger kilde]