Hopp til innhold

Skagenkaien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den sydligste delen av Skagenkaien, et av byens mest kjente motiv

Skagenkaien er en gate i Stavanger som løper langs den østlige siden av Vågen fra Torget i sør til Øvre Holmegate i nord. Navnet Skagen kommer av gammelnorsk skagi som betyr nes, og Skagenkaien har fått navnet sitt fra byens eldste gateløp Skagen som ligger like bak.

På kvelds- og nattestid er Skagenkaien med sine mange utesteder, puber, barer, restauranter og uteliv kanskje byens livligste gate. Det ligger også flere hoteller, butikker og kontorer i de gamle sjøhusene fra 1800-tallet.

Skagenkaien i nordover mot Tollboden i gult og Victoria Hotel i rødt.

Festivalbyen er blitt et begrep, og de fleste arrangementene i forbindelse med MaiJazz, Humorfestivalen, World Tour Sand-volleyball, Trubadurfestival og ikke minst Gladmatfestivalen finner sted i eller ved Skagenkaien, midt i Stavangers mest profilerte turiststrøk.

Den innerste delen av bryggen langs Skagenkaien er gjestehavn for småbåter i Stavanger, mens det lenger ute går turistbåter til Lysefjorden på sightseeing og båttur med guide fra Skagenkaien i til Flor og Fjære. Blå Promenade går langs Vågen, også langs Skagenkaien.

Skagenkaien er kjent for sine flotte sjøhus. I dag er det rundt 60 sjøhus igjen av opprinnelig om lag 250 hus. Skagenkaien 16 er et sjøhus fra 1770, sentralt og sjarmerende plassert langs Skagenkaien med utsikt til Vågen og huset er kjent for spisestedet Sjøhuset Skagen.

Om sommeren stenges hele Skagenkaien for trafikk og blir omgjort til en travel gågate, med uteservering og boder i tilknytning til de mange festivalene i byen.