Chicha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brygging av chicha morada med mais og ananas.

Chicha er et spansk ord for forskjellige gjærede drikkevarer. Den kan lages av mais, maniok (også kalt yuca eller cassava) eller frukt. I Inkariket lærte kvinnene å brygge chica i en acllahuasi (kvinneskole).

Drikken blir vanligvis laget av en spesiell sort gul mais (jora), og den får da ofte navnet chicha de jora. Den har en blek stråfarge og kan se noe melkeaktig ut. Drikken har en sur ettersmak, som kan minne om alkoholholdig eplesider. Chicha blir drukket enten fersk og søt, eller moden og fyldig. Den inneholder noe alkohol, 1–3 %.

I Inkariket ble chicha laget ikke bare av denne typen mais (jora), men også av en annen sort (wiñapu). De kunne også lage den på grunnlag av quinoa, oca eller mole. På quechua heter drikken aqha.

Chica blir i Andesfjellene benyttet om nesten alle hjemmelagede gjærede drikkevarer, og en bruker forskjellige kornsorter og frukt til å lage chica i forskjellige regioner.

I Peru betyr chicha også et uformelt arrangement eller en gateselger. I andre latinamerikanske land, som Panama, kan chicha rett og slett bety mineralvann eller juice.

Det vanlige spanske uttrykket «Ni chicha ni limonada» («verken chicha eller limonade)», har omtrent samme betydning som det norske uttrykket «verken fugl eller fisk».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rosario Olivas Weston: La Cocina de los Incas. Universidad de San Martín de Porres. Lima 2006, ISBN 9972-54-062-6