Chen Boda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Chen Boda (kinesisk: 陈伯达, pinyin: Chén Bódá; født 1904 i Hui'an i Fujian i Kina, død 20. september 1989 i Beijing) var en kommunistisk organisator og ideolog.

I 1926–1927 deltok han under Nordekspedisjonen. Senere dro han til Moskva for fire års studier. I 1930 vendte Chen Boda tilbake til Kina for å undervise i Beijing. Fra 1937 var han lærer i Yan'an.

I 1951 skrev han artikkel med tittelen «Mao Zedongs teori for Den kinesiske revolusjon er en kombinasjon av marxismen-leninismen og Den kinesiske revolusjon» og en bok med tittel «Mao Zedong om Den kinesiske revolusjon». De to verkene førte til at han ble en av de viktigste fortolkere av Mao Zedongs tanker. I 1958 ble han redaktør av partibladet Hongqi (Røde Fane).

Chen Boda deltok aktivt under kulturrevolusjonen og ble medlem av Det kinesiske kommunistpartis politbyrås stående komite. I 1970 oppfordret han om at stillingen som statspresident ble gjenopprettet, noe som i virkeligheten ville innebære at det ville stå en mulig arvtager til Mao rede i kulissene, dersom det skulle bli aktuelt med en endring av den øverste ledelse. I 1971 talte han også ut mot utskeielser, og forsvant brått fra den politiske scene. Talen ble antagelig oppfattet som et uttrykk for sympati med Lin Biao.

Etter kulturrevolusjonen ble han stilt for retten som en støttespiller for «firerbanden». Han ble dømt til 18 måneders fengsel, men løslatt etter kort tid av helsegrunner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roderick MacFarquhar og Michael Schoenhals: Mao's Last Revolution. Cambridge, Mass.: Belknap Press of Harvard University Press, 2006.
  • Michael Schoenhals (red.): China's Cultural Revolution, 1966-1969: Not a Dinner Party. Armonk, NY: M.E. Sharpe, 1996.
  • Alain Roux: La Chine au 20ème siècle, édition Armand Colin, collection Campus Histoire, 2003