Wuhanhendelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Wuhanhendelsen (kinesisk: 七二零事件; pinyin: Qī èrlíng shìjiàn, som betyr 20. juli-hendelsen) var en væpnet konflikt mellom to grupper som kjempet om kontrollen over Wuhan i provinsen Hubei i Folkerepublikken Kina i 1967. Den ene gruppen, «De millioner helter» (som talte omkring 500 000 mennesker), bestod for det meste av faglærte arbeidere, statsansatte og partifunksjonærer , og de ble støttet av de lokale avdelinger av Folkets frigjøringshær under ledelse av divisjonskommandør general Chen Zaidao. «Wuhan-arbeidernes hovedkvarter» på den annen side (også disse oppimot 500 000) bestod for det meste av alminnelige arbeidere og av rødegardistorganisasjoner.

Begge sider drev en intens propaganda for å vinne frem i befolkningen forøvrig. De hengte opp plakater, delte ut pamfletter og avholdt gatemøter for å sverte sine motstandere.

Etter et mislykket forsøk fra «arbeidernes hovedkvarter» på å gripe makten i byen, forsynte general Chen «millionheltene» med våpen, og leden en beleiring av «arbeidernes hovedkvarter». Zhou Enlai beordret general Chen til å avbryte beleiringen, men generalen adlød ikke.

Som reaksjon på Wuhanmytteriet ble den radikale intellektuelle og minister for offentlig sikkerhet, Xie Fuzhi, og Wang Li, en annen viktig skikkelse i Kulturrevolusjonsgruppen, sendt fra Beijing til Wuhan. De to ankom den 16. juli og beordret general Chen om å trekke tilbake sin støtte til «millionheltene» og i stedet støtte «arbeidernes hovedkvarter».

Chen nektet på nytt, og den 20. juli grep styrker fra hæren Xie Fuzhi, og gav ham en stygg runde rundbank som gav ham varige mén. Han lot også «millionheltene» kidnappe og skjule Wang Li.

I et siste forsøk på å løse krisen fløy Zhou Enlai selv til Wuhan, men stridsvogner og andre militærkjøretøy under general Chens kommando umuliggjorde landing på flyplassen.

Beijing svarte nå straks med å kommandere tre infanteridivisjoner, kanonbåter og en luftbåren enhet om å konfrontere general Chens styrker i Wuhan. Stilt overfor denne overmakten overgav general Chen seg, og Wang Li og Xie Fuzhi ble løslatt og kunne dra tilbake til den 25. juli. Omkring 1 000 mennesker anslås å ha blitt drept i Wuhan i juli 1967.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Thomas W. Robinson: «The Wuhan Incident: Local Strife and Provincial Rebellion During the Cultural Revolution», i The China Quarterly (1971), 47: s. 413-18.