Peng Zhen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Peng Zhen (kinesisk: 彭真, pinyin: Péng Zhēn , født 12. oktober 1902 i Quwo i Linfen i Shanxi i Kina, død 26. april 1997) var borgermester i Beijing og senere formann for Folkerepublikken Kinas Nasjonale Folkekongress. Han var det første medlem av politbyrået som ble offentlig fornedret da kulturrevolusjonen begynte i Folkerepublikken Kina i 1966.

Peng ble medlem av det kinesiske kommunistparti i 1923 som et grunnleggende medlem av partiet i provinsen Shanxi. Han ble arrestert i 1929, men fortsatte sitt politiske arbeid i all hemmelighet mens han satt fengslet. Etter at han ble løslatt i 1935 begynte han å organisere en motstandsbevegelse mot de invaderende japanske styrker. Han steg også i gradene i kommunistpartiet og tillegges endel av æren for erobringen av Beijing i 1948 under den kinesiske borgerkrig.

Peng var medlem av en rekke sentralkomiteer og av sekretariatet for sentralkomiteen for det kinesiske kommunistparti. Han ble borgermester for Beijing i 1951.

Peng kom i unåde hos Mao Zedong i april 1966 da han kritiserte Maos oppfatning om at all litteratur måtte støtte opp om staten. Han overlevde kulturrevolusjonen, og ble rehabilitert under Deng Xiaoping. Han ble så sekretær for partisentralkomiteens kommisjon for politiske og juridiske anliggender i 1980. Som formann for den stående komite for Folkerepublikken Kinas sjette nasjonale Folkekongress (1983) arbeidet han for å styrke folkekongressens makt.

Peng trakk seg tilbake fra sine ledende politiske verv i 1988.

Han betraktes som en av Det kinesiske kommunistpartis åtte udødelige.