Chaturanga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krishna og Radha spiller chaturanga

Chaturanga er et gammelt indisk brettspill som har utviklet seg til indisk og vestlig sjakk og mange lignende spill.

Den største forskjellen mellom det gamle spillet og moderne versjoner er at det hadde fire spillere som styrte hver sin hær. De brukte også en indisk terning til å spille. En kunne vinne spillet ved å ta kongen til motstanderen, eller ved å ta alle brikkene hans bortsett fra kongen.

Brikkene var noe forskjellige fra moderne sjakkbrikker, men mye er og likt. Chaturanga var basert på sammensetningen av en gammel indisk hær.

Kongen og rådgiveren hans, vesiren, holdt til i midten. Nær seg hadde de stridselefanter, som senere ble til våre løperer. Infanteriet ble til en rekke av marsjerende bønder. Raske stridsvogner på sidelinjene kunne flytte seg raskt, men bare rett frem. De ble til tårn i Vesten. Kavaleri kunne manøvrere raskt og overraskende, og ble til springer, som fremdeles kan springe over andre brikker.

Reglene for hvordan en kunne flytte var til dels svært ulike:

  • Elefanter kunne flytte en rute skrått eller en rute frem
  • Vesiren, som svarte til vår dronning, kunne bare flytte en rute skrått
  • Bønder kunne bare flytte en rute frem, også i det første trekket
  • Kongen kunne ikke bytte plass med elefanten (tårnet) som i vårt sjakkspill, men en gang per spill kunne den flyttes som en springer

Reglene for springertrekket har holdt seg fra Chaturanga til moderne sjakk, og er det viktigste tegne på at det nye spillet stammer fra det gamle.