Chad William Zielinski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chad William Zielinski
Født8. sep. 1964Rediger på Wikidata (59 år)
Detroit
BeskjeftigelseKatolsk prest (1996–), katolsk biskop (2014–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Fairbanks (2014–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedBoise State University
NasjonalitetUSA
Våpenskjold
Chad William Zielinskis våpenskjold

Bispedømmet Fairbanks i Alaska
Katedralen i Fairbanks

Chad William Zielinski (født 8. september 1964 i Detroit i Michigan i USA) er en amerikansk katolsk prelat som etter virke i Michigan og i det amerikanske luftvåpen som militærsjelesørger, fra 2014 til 2022ar var biskop av Fairbanks i delstaten Alaska, det geografisk største bispedømmet i USA, og fra 2022 biskop av New Ulm i Minnesota.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Chad Zielinski ble født som den eldste av fem barn til Donald og Linda Zielinski i Detroit.[1] Kort tid etter flyttet familien til en gård nær Alpena i Michigan.

Etter at han ble uteksaminert fra Alpena High School, begynte Zielinski i United States Air Force i 1982. Mens han var stasjonert i delstaten Idaho gikk han på Boise State University og Park College. Etter fullført militærtjeneste meldte Zielinski seg til Mount Angel Seminary i St. Benedict i Oregon, hvor han tok en bachelor i filosofi. Han studerte til prest ved Sacred Heart Major Seminary i Detroit.

Prest[rediger | rediger kilde]

Zielinski ble presteviet for bispedømmet Gaylord den 8. juni 1996 av biskop Patrick R. Cooney.[2] Deretter var Zielinski sogneprest ved Immaculate Conception Parish i Traverse City i Michigan til 1998. Han fungerte deretter som pastor i St. Philip Neri Parish i Empire i Michigan, og St. Rita-St. Joseph i Maple City i Michigan. Zielinski ble valgt inn i presterådet i 1999. Fra og med 2000 fungerte han også som leder for administrative anliggender for bispedømmets arbeide for latinamerikanere.

Prest for det amerikanske forsvaret[rediger | rediger kilde]

Etter terrorangrepene 11. september 2001 løste biskop Patrick Cooney fader Zielinski fra sitt bispedømme slik at han kunne tjenestgjøre fot det amerikanske militærerkebispedømme som prest for luftvåpenet. Zielinski var stasjonert ved Grand Forks Air Force Base i Grand Forks i North Dakota fra 2002 til 2003, og ved RAF Mildenhall i Suffolk i England fra 2003 til 2005.

Han ble deretter tilknyttet HQ Air Force Recruiting Service ved Randolph Air Force Base i Schertz i Texas, etterfulgt av en periode som kadettprest ved United States Air Force Academy i Colorado Springs i Colorado fra 2009 til 2012.

Fra 2012 til 2014 tjenestegjorde Zielinski som prest ved Eielson Air Force Base i Fairbanks i Alaska.[1]

Biskop av Fairbanks[rediger | rediger kilde]

Pave Frans utnevnte Zielinski til biskop av bispedømmet Fairbanks den 8. november 2014. Han ble bispeviet den 15. desember 2014 av erkebiskop Roger Schwietz av Anchorage; medkonsekrerende var militærerkebiskop Timothy Broglio og biskop Steven J. Raica av Gaylord. Liturgien ble holdt i Carlson Center i Fairbanks.[1]

Biskop av New Ulm[rediger | rediger kilde]

Den 12. juli 2022 utnevnte pave Frans ham til biskop an New Ulm i Minnesota.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Bishop Elect Chad Zielinski». Diocese of Fairbanks. Arkivert fra originalen 18. desember 2014. Besøkt 18. desember 2014. 
  2. ^ catholic-hierarchy.org zielin, lest 14. mars 2022