Cembrafuru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cembrafuru
Cembrafuru
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pinus cembra
Norsk(e) navn: sembrafuru
Hører til: furuer,
furufamilien,
bartrær
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse:

Cembrafuru (Pinus cembra) er en art av hvit furu i furuslekten, tilhørende under furufamilien. Cembrafurua vokser i fjellområdene i Mellom-Europa, og kalles tidvis sveitsisk furu.

Pinus cembra.jpg

Arten vokser i Karpatene og i Alpene. I Norge trives cembrafuru i lavlandet nord til Troms. Den er plantet, og sprer seg lite.

Arten blir inntil 35 meter høy og vokser typisk på 1.200-2.300 meters høyde, opp til tregrensen. Stammen kan nå en diameter på opptil 1,5 meter.

Bladene (nålene) sitter i grupper på fem per stilk, og er inntil 5-9 cm lange. De opptil 8 cm lange konglene har frø som spres med vanlig nøttekråke. Trevirket er robust mot soppangrep.

Arten tåler inntil -50°C, og er en populær hage- og parkart i Alpene. Den har kongler og kvae som kan brukes som tilsetnign ved produksjon av brennevin (snaps).

Sibirsk cembrafuru (Pinus cembra ssp sibirica) er tidligere blitt oppfattet som en underart av europeisk sembrafuru, og finnes forvillet i Norge. Den sprer seg med sibirnøttekråken. Idag anses den stadig oftere som en egen art – Pinus sibirica.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arnodd Håpnes, Cappelens naturhåndbøker: Trær, Oslo 2005, side 50.
Commons Commons: Pinus cembra – bilder, video eller lyd
botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.