Carta Marina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Carta marina, kart over Norden.

Carta marina (latinsk for «sjøkart») er et kart fra 1539, og er regnet for å være det tidligste noenlunde riktige kartet over landene i Norden.

Veggkartet har en høyde på omkring 1,70 meter og en bredde på rundt 1,25 meter. Kartet ble tegnet av den svenske naturforskeren Olaus Magnus over en periode på rundt tolv år fram mot 1539. Han tegnet kartet på sitt kontor i Venezia.

Kartet inneholder detaljer og navn. Magnus har prøvd å illustrere folk og natur i ulike deler av Norden. Det er verdt å merke seg at i Nordsjøen og andre hav er det tegnet inn kraker og andre farer som sjøfarende kunne møte på. Det finnes bare et tidligere kart over Skandinavia (Skandia eller Schondia), tegnet av Jakob Ziegler. Andre kart fins, men det er uvisst om de er ekte middelalderkart. Omkring 1574 forsvant Carta marina uten spor. Lenge ble kartet regnet som tapt. I 1886 ble det funnet igjen på Hof- und Staatsbiliothek i München av Oscar Brenner, og der er kartet fremdeles. I 1961 ble en annen kopi funnet i Sveits. Uppsala Universitet fikk tak i kartet året etter. Dette kartet er lagret på Carolina Rediviva i Uppsala.

På kartet er grensene til Norge og Danmark ikke helt riktig inntegnet, men kartet anses likevel som det mest nøyaktige kartet over Norden fra middelalderen.

Navnet Carta marina er latinsk og utgjør den første delen av kartets fullstendige overskrift.

Latinsk tekst: Carta marina et Descriptio septemtrionalium terrarum ac mirabilium rerum in eis contentarum, diligentissime elaborata Annon Domini 1539 Veneciis liberalitate Reverendissimi Domini Ieronimi Quirini.

Oversettelse til norsk: Sjøkart og beskrivelse av de nordiske landene og minneverdige ting der. Nøyaktig og utførlig nedtegnet i Venezia i året 1539 med generøs hjelp av den ærverdige Herren og patriarken Hieronymus Quirini.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Carta marina – bilder, video eller lyd