Caroline av Ansbach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Caroline av Ansbach

Prinsesse Wilhelmine Charlotte Caroline av Brandenburg-Ansbach (født 1. marsjul./ 11. mars 1683greg. i Ansbach i Tyskland; død 20. novemberjul./ 1. desember 1737greg. i London) var dronning av Storbritannia og Irland og hertuginne av Braunschweig-Lüneburg gjennom sitt ekteskap med kong Georg II av Storbritannia.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i Ansbach i Tyskland som datter av markgreve Johann Friedrich av Brandenburg-Ansbach. Hun var en vakker, intelligent og kultivert kvinne som fikk mange ekteskapstilbud. Hun avviste bl.a. muligheten til å bli dronning av Spania fordi hun ikke ville oppgi sin protestantiske tro. Kort senere giftet hun seg med Georg, sønn av kurfyrsten av Hannover, som senere ble britisk konge. Bryllupet fant sted i Hannover i 1705, og deres første barn, prins Fredrik Ludvig, ble født i 1707.

Prinsesse av Wales[rediger | rediger kilde]

Da ektemannens far ble britisk konge som Georg I ble Caroline prinsesse av Wales. Fordi svigerfaren hadde skilt seg fra sin kone noen år tidligere, var det ingen dronning, og Caroline fungerte som Storbritannias førstedame. Hun innledet snart et vennskap med Robert Walpole, som i realiteten fungerte som statsminister, og hans innflytelse sikret at prinsen av Wales og hans kone kunne opprettholde sin posisjon selv etter at det kom til brudd mellom kongen og hans sønn tronarvingen.

Georgs ekteskap med Caroline var stort sett lykkelig, selv om han hadde elskerinner. Han var aldri hennes intellektuelle likemann. Et satirisk vers fra perioden lød:

You may strut, dapper George, but 'twill all be in vain,
We all know 'tis Queen Caroline, not you, that reign.

Dronning[rediger | rediger kilde]

Caroline ble dronning da svigerfaren døde i 1727. I de følgende årene førte hun og ektemannen en konstant strid med deres eldste sønn, tronarvingen Fredrik, prins av Wales. Han hadde blitt værende i Tyskland, og flyttet først til England i 1728 da han var voksen. Fredrik delte ikke farens politiske overbevisninger, og straks han hadde giftet seg ba han parlamentet om en økning av sine inntekter som faren hadde nektet ham. Caroline hadde personlig valgt sønnens brud, Augusta av Sachsen-Coburg-Gotha, men ble snart overbevist om at ekteskapet ikke ville bli lykkelig, noe som imidlertid ikke later til å være riktig. En merkelig episode fulgte, da prinsen av Wales smuglet sin kone ut av deres hus midt på natten da hun skulle føde deres første barn, for å sikre at hans mor ikke var til stede ved fødselen.

Caroline fikk ti barn og døde i 1737. Hun ble begravet på Westminster Abbey. Hun og hennes ektemann hadde arrangert to matchende sarkofager med avtagbare sider, slik at de kunne hvile ved siden av hverandre da han døde 23 år senere.