Carlo Rossi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carlo Rossi, portrettert av B.S. Mitjar, 1820
Palisadedetalj i hovedbygningen for personalet ved Vinterpalassets torg, av Carlo Rossi.

Carlo di Giovanni Rossi (russisk: Карл Иванович Росси, Karl Ivanovitj Rossi, født 29. desember 1775 i Napoli, død 18. april 1849 i Sankt Petersburg) var en italiensk arkitekt innvandret til Russland.

Moren, Guertroude Rossi-Le Picq, ble innbudt til Russland ettersom hun var en velkjent ballerina. Hans stefar var ballettkunstneren Charles le Picq.

Hvem Carlos' far var, er ukjent. Da oppstod det like så godt rykter om at det var selveste tsar Paul I (noe som passer dårlig med kronologien). Etter å ha gått i lære hos arkitekten Vincenzo Brenna i Sankt Petersburg reiste han fra 1801 til 1803 rundt i Italia. Fra 1808 til 1814 var han i Moskva, og deretter flyttet han til Pavlovsk og var der frem til 1816. Resten av libvet tilbragte han i Sankt Petersburg.

Han tegnet mange klassiske bygninger i Sankt Petersburg og dens omgivelser.

Den 18. april 1849 døde han av kolera i Sankt Petersburg; han var da fattig og glemt. Hans barn måtte begrave ham, betale hans gjeld, og bønnfalt tsaren om assistanse til det. Bare da ble det frigitt et mindre beløp til begravelseskostnadene. Han ble begravet i den lutherske kirkegård i Volkov.

I sovjettiden ble hans levninger flyttet til St. Lasarus-nekropolisen i Aleksandr Nevskij-klosteret.

Verker[rediger | rediger kilde]

Aleksandrateateret i Sankt Petersburg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]