Pavlovsk (St. Petersburg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pavlovsk
Па́вловск

Flagg

Våpen

LandRusslands flagg Russland
OblastSt. Petersburg
Grunnlagt1777
Retningsnummer812
Areal36,8 km²
Befolkning14 960 (2002)
Bef.tetthet479,74 innb./km²
Bystatus1796
Nettsidewww.omsu-pavlovsk.spb.ru
Kart
Pavlovsk
59°41′00″N 30°26′00″Ø

Pavlovsk-palasset
Fra Pavlovsk-parken
Et lite fort ble bygget i Pavlovsk for Pavel Is forlystelse.
Fortet ble sterkt skadet under andre verdenskrig.

Pavlovsk (russisk: Па́вловск) er en by underlagt den føderale byen St. Petersburg i Russland. Den ligger rundt 30 km sør for sentrum av St. Petersburg, og like sør for Tsarskoje Selo. Innbyggertall: 14 960 (folketelling 2002).[trenger referanse]

Byen ble bygd opp rundt Pavlovsk-palasset, et av den russiske keiserfamiliens mest storslåtte residenser. Den er en del av verdensarvstedet St. Petersburgs historiske bysentrum og den tilhørende gruppen minnesmerker.[1]

Paul Is palass[rediger | rediger kilde]

Byens historie startet i 1777 da Katarina II gav et landområde på rundt 362 desjatina langs elva Slavjanka til sin sønn Paul i forbindelse med fødselen til hans første barn, og byen er oppkalt etter Paul.

I 1780 fikk den fasjonable skotske arkitekten Charles Cameron ansvaret for byggevirksomhetene i Pavlovsk. Hans nyklassisistiske design for det store palasset ble godkjent av Paul to år senere. Rundt palasset ble det bygget en enorm engelsk park, med mange templer, kolonnader, bruer og statuer.

Da Paul besteg tronen som Paul I i 1796 var bosetningen ved palasset stor nok til å få byrettigheter. Etter Pauls død ble palasset residens for hans enke, Maria Feodorovna. Det havnet deretter under Konstantinovitsj-grenen av Romanov-dynastiet.

Senere historie[rediger | rediger kilde]

Før revolusjonen var Pavlovsk favoritt-sommerstedet for velstående innbyggere i den russiske hovedstaden. Livet blant Pavlovsks datsjniki ble beskrevet av Dostojevskij i hans roman Idioten.

Russlands første jernbane ble åpnet mellom St. Petersburg og Pavlovsk 10. oktober 1837. Jernbanen ble bygget av Franz Anton von Gerstner. Jernbanestasjonen ble brukt som en slags konserthall, hvor celebriteter som blant annet Johann Strauss d.y., Franz Liszt og Robert Schumann opptrådte. Mange av Strauss' beste arbeider ble til rundt den tiden han holdt sine konserter der. Den imponerende Vauxhall-paviljongen ble også brukt for å trekke kunder til jernbanen. Paviljongens berømmelse førte etter hvert til at ordet «Vokzal» ble en del av det russiske språk i betydningen «stor jernbanestasjonsbygning».

Pavlovsk-palasset er sannsynligvis det best bevarte av de russiske keiserresidensene utenfor hovedstaden. Palassets overdådige nyklassisistiske interiør ble omhyggelig restaurert etter den store brannen i 1803. Skadene som ble påført palasset under den tyske okkupasjonen i 1941–1943 var betydelig, men ikke så ødeleggende som tilfellet var med Peterhof og Tsarskoje Selo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historic Centre of Saint Petersburg and Related Groups of Monuments». UNESCO World Heritage Centre (engelsk). Besøkt 26. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]