Carl Høgset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Høgset
Født3. november 1941[1]Rediger på Wikidata (79 år)
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Dirigent, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Carl Halvor Høgset (født 3. november 1941) er en norsk lektor, musiker og kordirigent.

Høgset er utdannet med hovedfag i musikk fra Universitetet i Oslo (1974). I 1976 tok han diplomeksamen i sang og korledelse ved Norges musikkhøgskole.[2] Han var elev av komponisten Knut Nystedt.

Høgset stiftet i 1971 kammerkoret Grex Vocalis,[2] der han fortsatt er dirigent. Han begynte i 2012 sin andre periode som dirigent for Den norske Studentersangforening (første periode 1982–1985). Tidligere har han dirigert Norges ungdomskor (1987–2003).

Høgset er selv sanger. Karriere startet i gutteårene, da han var med i Sølvguttene. Høgset har i voksen alder utgitt flere soloinnspillinger med sanger av Henry Purcell, Georg Friedrich Händel, Edvard Grieg og Arne Nordheim.[2]

Som pedagog har Høgset undervist i skoleverket og ved Norges musikkhøgskole.[2] Han har drevet utstrakt kurs- og seminarvirksomhet for korsangere i Norge og utlandet.

Kong Harald V utnevnte i 2007 Høgset til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for «innsats for norsk musikkliv».[3]

Høgset er æresmedlem av Foreningen norske kordirigenter (Fonoko). Han er også ett av to æresmedlemmer i Norges Korforbund. Det andre er Norunn Illevold Giske.[4] Desember 2019 ble Høgset utnevnt til æresmedlem av Den norske Studentersangforening.

Carl Høgset ble sommeren 2018 tildelt den internasjonale korprisen “Una Vita Per La Direzione Corale”[5] («Et liv som korleder») – fra l’Associazione Seghizzi, Gorizia for sin store innsats for korfeltet gjennom et helt liv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]