Carl Gustaf Rehnskiöld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carl Gustav Rehnskiöld
Carl Gustaf Rehnskiöld.PNG
Født6. aug. 1651[1]Rediger på Wikidata
Sverige Greifswald, Svensk Pommern
Død29. jan. 1722[1]Rediger på Wikidata (70 år)
Sverige Läggesta ved Strängnäs, Södermanland
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Utdannet ved Lunds universitetRediger på Wikidata
Far Gerdt Anton RehnskiöldRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
TroskapSverige Sverige
VåpenartKavaleri
Tjenestetid16731721
Deltok iDen store nordiske krig

Carl Gustav Rehnskiöld (skrev selv navnet Rehnschiöldt) (født 16. august 1651, død 29. januar 1722) var en svensk feltmarskalk og greve. Han var guvernør over Skåne fra 1698 til 1705, ble utnevnt til feltmarskalk i 1706 og ble kongelig råd i 1719.

Han hadde kommandoen under det fatale slaget ved Poltava hvor han ble tatt til fange av russiske soldater, men vendte i 1718 tilbake til Sverige, hvor han kom fram ved avslutningen av beleiringen av Fredriksten festning og rakk å få noen ord med Karl XII før denne døde.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rehnskiöld ble født i Svensk Pommern og fikk etter den tiden en meget godt utdannelse,[trenger referanse] først ved skoler i Pommern og Niedersachsen og senere ved universitetet i Lund. Ved Lund studerte han særlig historie og latin, og blant hans lærekrefter var historikeren og filosofen Samuel von Pufendorf, som la merke til den begavede Rehnskiöld og ga ham spesialundervisning.[trenger referanse]

Militær karriere[rediger | rediger kilde]

Rehnskiöld gikk i 1673 inn i Närke-Värmlands regimentet som fenrik, men allerede det påfølgende året ble han beskikket som løytnant ved hesteregimentet til enkedronningen. Etter flere forflytninger, ble han 12. februar 1676 offiser ved den ettertraktede Livgarden. Under den skånske krig kom han i kamp første gang natten mellom 31. juli-1. august 1676 og utmerket seg allerede her og ble nevnt i den daglige rapporten til kongen. Karl XI utnevnte ham da til kaptein ved Livgarden og i denne posisjonen deltok han i slaget ved Halmstad to uker senere. Han utmerket seg videre i de kommende kamphandlingene under denne krigen, og ble 5. november 1677, i en alder av kun 26 år, utnevnt til oberstløytnant. De to siste årene av den skånske krig tjenestegjorde han ved fronten i Bohuslän og deltok i hevingen av beleiringen av Bohus fästning hvor han holdt på å bli drept av norske soldater.

I perioden fram til utbruddet av den store nordiske krig tjenestegjorde han som generalstabsoffiser og viet seg til militære studier. I 1689 ble han utnevnt til oberst og fikk kommandoen over et vel ansett tysk infanteriregiment i svensk tjeneste.

Da den store nordiske krig brøt ut, var han kongens nærmeste medarbeider under det suksessfulle slaget ved Narva i 1700 og ved slaget ved Kliszów to år senere. Selv holdt han kommandoen under seieren i slaget ved Fraustadt i 1706, men måtte tåle nederlaget i slaget ved Poltava i 1709. Etter dette satt han i russisk krigsfangenskap fram til 1718, men skal ha sonet under gode forhold hvor han pleiet omgang med Peter den store.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]