Calocoris roseomaculatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Calocoris roseomaculatus
Typisk fremvinge fra en bladtege, med den lukkede åren, som danner to vingeceller, på den membrane vingespissen.
Nomenklatur
Calocoris roseomaculatus
(DeGeer, 1773)
Hører til
bladteger,
teger,
nebbmunner
Økologi
Habitat: på solfylte og urterike enger.
Utbredelse: I sydligste Norge
i Europa

Calocoris roseomaculatus, er en tege tilhørende bladtegene (Miridae). Den lever på varme solfylte blomsterenger.

Calocoris roseomaculatus finnes i det sørlige Norge, særlig langs kysten, til og med Rogaland. Den mangler på vestlandet, men er funnet i ytre Møre og Romsdal. Den er vanlig sørover i Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Calocoris roseomaculatus er ca. 6-8 millimeter lang og på oversiden av kroppen har den fine svarte hår. Grunnfargen fargen på kroppen er grønngrå, med markerte røde og svarte flekker. Hodet kan ha svarte tegninger, likeså scutellets midtlinje og bakhjørnene på pronotum. Antennene er grågrønn eller litt gulbrune.

Dekkvingens clavus er rød, men gulgrønn bakerst. Bak på corium er det to avgrensede røde flekker. Membran og cuneus, omslutter bakkroppspissen. Dekkvingens ytterste åre, på membranen, danner to lukkede celler, som hos de fleste bladtegene (Miridae).

Det er flere fargevarianter som har fått sine egne navn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Calocoris roseomaculatus lever på soleksponerte urterike enger, steder med mye blomster. Tegen er dagaktiv og besøker ofte prestekrager og ryllik, hvor den suger plantesaft fra knopp eller stilk. De voksne (imago) finnes fra juni til august.

Hunnen legger egg på knopper, i barksprekker eller lignende steder. Overvintringen er som egg. De voksne finnes derfor fra juli og utover høsten.

Tegen har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere hudskift (nymfestadier). Nymfene ligner mer og mer på de voksne (imago) for hvert hudskifte.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Coulianos, C.-C. 1998. Annotated Catalogue of the Hemiptera-Heteroptera of Norway. Fauna Norwegia Ser.B 45 (1-2), side 11-39
  • Gaun, Sven 1974. Blomsterteger (Miridae). Danmarks Fauna 81, 279 sider

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]