Calciopoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Calciopoli er et av navnene italienske medier har satt på dommerskandalen i italiensk fotball i 2006. Også Calciocaos, Moggiopoli (etter Luciano Moggi), og «rene føtter» (it. piedi pulite, en henvisning til mani pulite«rene hender» – antikorrupsjonssaken1990-tallet) er blitt brukt om saken.

Når serie A kom i gang høsten 2006 var konklusjonene fra den omfattende skandalen at Juventus ble flyttet ned til serie B og fratatt sine to siste seriemesterskap, fra 200405 og 2005–06. Serie A-lagene Fiorentina, Lazio, Milan og Reggina Calcio hadde fått poengstraffer. I tillegg ble klubber i serie B og en rekke enkeltpersoner, både i klubbene og dommere, straffet med bøter og utestengelser.

Kronologi[rediger | rediger kilde]

Skandalen ble oppdaget da italiensk politi undersøkte rykter om doping i Juventus, og begynte telefonavlytting blant annet av klubbdirektøren Luciano Moggi. Avlyttingen avslørte imidlertid diskusjoner om utvelging av dommere og annen kampfiksing. Klubben ble i mai 2006 mistenkt for å ha håndplukket dommere. Klubben skulle også angivelig ha trikset med regnskaper. Åtte andre lag ble også satt under etterforskning for dommerjuks. Statsadvokaten i Napoli satte i gang etterforskning av Fiorentina, Lazio, Messina, Siena og Udinese fra Serie A, samt Serie B-lagene Arezzo, Crotone og Avellino i tillegg til Juventus.

 • 11. mai trakk hele Juventus-styret seg, klubbdirektør Luciano Moggi inkludert.
 • 12. mai ble det også påstått at fire Juventus-spillere var mistenkt for å ha satset penger på kamper som de selv hadde deltatt i. To av dem skulle være stjernene Gianluigi Buffon og Fabio Cannavaro, skrev svenske Expressen[1] og nevnte to cupkamper mot Atalanta i 2006 og i 2005 hvor Juventus tapte.
  Italiensk media proklamerte at Juventus etterhvert kan miste lisensen som Serie A-lag.
 • Italia trakk 13. mai sin VM-dommer Massimo De Santis, som er av dommerne under etterforskning. I alt ni ulike italienske toppdommere, samt 11 andre med tilknytning til fotballmiljøet, er blitt nevnt i forbindelse med skandalene, og er blitt suspendert.
 • 16. mai ble det italienske fotballforbundet (FIGC) satt under administrasjon.
 • 24. mai fikk hele 71 italienske klubber som hadde handlet spillere med Juventus siden 2000 beskjed om at de gjøre avtaler med dommerforeningens sekretær Manfredi Martino. Milan ble dermed den til da siste klubben som ble trukket inn i den stadig mer omfattende fotballskandalen i Italia.
 • 6. juni trakk det italienske fotballforbundet (FIGC) Italia fra Intertoto-cupen. Om serietabellen var blitt stående, ville Palermo hatt en plass i cupens tredje runde.
 • 22. juni ble det kjent at Sportsretten ville be klubbene Juventus, Milan, Lazio og Fiorentina stille for retten i Roma 28. juni, og utfallet kunne bli at klubbene ble degradert fra serie A. Palazzi fra fotballforbundet sa også at flere kjente navn fra Serie A kunne bli stilt for sportsretten i tillegg til de fire klubbene. Juventus risikerte strengest straff. De kunne bli degradert til serie B eller C i tillegg til poengtrekk og inndragelse av lagets to siste seriemesterskap.
 • En rapport som ble lagt frem 24. juni, hevdet at Juventus gjennom mange år hadde sørget for å få de «riktige» dommerne til sine kamper. De to sjefene Luciano Moggi og Antonio Giraudo ble navngitt som hjernene bak skandalen. «Dette er ikke bare noe som har hatt innvirkning på resultatet av 2004/2005-sesongen, men har vært satt i system og influert på kampresultat i mange år», ble det sagt i rapporten.
  Noen konkrete eksempler på kampfiksingen som rapporten oppga:
  — En linjemann vinket offside i april 2005 etter et Andrij Sjevtsjenko-mål mot Siena. Dommer Collina annullerte dermed scoringen. Siena vant tislutt 2–1 over Milan, noe som var en fordel for Juventus.
  — Moggi har flere ganger også sørget for at Juventus´ motstandere har fått flere gule kort i kampene før de skulle møte Juventus, og derfor har måttet sone karantene mot nettopp Juventus.
  Fiorentina skal ha fått de dommerne de ønsket i en uhyre viktig kamp for å unngå nedrykk sesongen 2004–2005. Fiorentina vant til slutt 2–1 etter at dommeren overså en klar straffe til motstanderen.
 • Den 27. juni hoppet tidligere spiller og nåværende sportsdirektør i Juventus Gianluca Pessotto ut av et vindu i klubbens hovedkvarter. Han fikk sterke bruddskader, og ligger fremdeles til behandling ved sykehuset i Torino. Konen til Pessotto bekreftet i intervjuer dagen etter hendelsen[2] at dette var et selvmordsforsøk. Italiensk presse diskuterer om den utbredte EPO-bruken blant spillere i Juventus på 90-tallet kan ha satt sine spor i Pessottos mentale helse, men familiære årsaker og Juventusskandalen kan også være årsaken.
 • 29. juni startet saken, og dommen var klar 14. juli. Alle lagene anket, og anken ble klar 25. juli.
 • 14. juli ble tre klubber flyttet ned i serie B: Juventus, Fiorentina og Lazio. I tillegg fikk de 30, 12 og 7 poeng respektive i straff den kommende sesongen. Milan fikk 15 poeng straff og ble fratatt UEFA-spill, men fikk bli i serie A.
 • Alle lagene anket og 25. juli ble det klart at straffen ble redusert, slik at Fiorentina og Lazio får bli i serie A. Alle lagene fikk reduserte poengstraffer, men Juventus nedflytting til serie B står ved lag.
 • På grunn av Juventus' nedrykk til serie B fikk Messina spille i serie A også påfølgende sesong. Inter, Roma, Milan og Chievo spiller Mesterligaen, mens Palermo, Livorno og Parma får plassene i UEFA-cupen.
 • Juventus, Lazio og Fiorentina anket til den italienske olympiske komité (CONI), og seriestarten sesongen 2006–07 ble utsatt til 9. september (fra 27. august) i påvente av behandlingen av ankene. Også Milan bestemte seg til slutt for å anke til CONI.
 • 7. august ble det åpnet sak også mot Reggina, med krav om nedflytting til serie B, poengstraff og utestengelse for klubbens direktør, Pasquale «Lillo» Foti. Denne dommen ble klar 17. august og besto i 100 000 euro i bot og 15 poengs straff for sesongen 2006–07, men ingen nedflytting, og 2 år og 6 måneders utestengelse og 30 000 euro i bot for Foti. To dommere, Paolo Dondarini og Tiziano Pieri, som var implisert i de aktuelle forholdene, ble frifunnet.[3] Samtidig ble serie B-klubben Arezzo straffet med 9 poeng. Dommerne Gennaro Mazzei og Stefano Titomanlio fikk tre års utestengelse, mens Milan fikk en ny straff på 10 000 euro. Milans Leanardo Meani fikk ytterligere tre måneders utestengelse.[4]
 • 18. august ble anken til Juventus avslått, og klubben varslet 21. august anke til sivil domstol med krav om at dommen ble opphevet.[5] FIFA har truet med utestengelse av FIGC dersom Juventus fortsetter å bekjempe straffen i sivil rett. FIGC har på sin side truet med strengere straffer mot klubben. Juventus' høring for domstolen i Lazio var fastsatt til 1. september, men Juventus trakk dette 31. august og forsøkte i stedet en ny runde med CONI for å få redusert straffen.[6]
 • Reggina anket også 21. august, både på vegne av klubben, og på vegne av direktøren, Foti. Dommen ble bekreftet 26. august. Samtidig fikk Arezzo redusert sin straff til 6 poeng, mens dommene på Mazzei, Titomanlio, Meani og Milan ble bekreftet.
 • 7. oktober ble det meldt[7] at en tidligere dommer, Mario Mazzoleni, skal avhøres etter at han har hevdet å ha blitt bedt om å dømme til fordel for Lazio mot Cagliari i et oppgjør i 2005–06-sesongen.
 • Etter at voldgiftsutvalget i den italienske olympiske komité hadde behandlet klager 27. oktober, ble straffene redusert til 9 poeng for Juventus, 3 poeng for Lazio, 15 poeng for Fiorentina. Milan fikk ikke redusert poengstraffen. Reggina anket også til denne instansen[8], og den endelige dommen for Reggina og Arezzo ble klar i desember.
 • 12. desember ble Regginas straff redusert til 11 poeng, mens Arezzos straff på 6 poeng ble bekreftet.[9]
 • 29. desember ble Gianluigi Buffon, Antonio Chimenti, Enzo Maresca og Mark Iuliano frikjent.[10]
 • I april 2007 er skandalen fortsatt pågående. Messina og ytterligere 8 dommere er trukket inn.[11] I alt skal 48 personer være involvert. Milan vurderer å gå rettens veg for å bli tildelt mesterskapet for sesongen 2004–05.[12]
 • I mars, 2015 ble Luciano Moggi, og ergo Juventus frikjent fra alle anklagene. Juventus saksøkte det Italienske Fotballforbundet for 443 millioner euro, som følge av tapte inntekter og ødelagt omdømme. FIGC president, Carlo Tavecchio kalte søksmålet for "latterlig", og sa at fotballforbundet ville gå konkurs som følge av det. Han uttalte at hvis Juventus trakk tilbake pengekravet, så ville de ta opp til vurdering å gi tilbake titlene for 2004-05 og 2005-06 sesongene.

Tiltalen[rediger | rediger kilde]

4 klubber og 25 enkeltpersoner ble tiltalt, med påstander om utestengelse og bøter for personene og nedflytting og poengtap for klubbene. Fiorentina, Juventus og Lazio skulle bli straffet med serie B sesongen 2006–2007.

Tiltalen i detaljer[rediger | rediger kilde]

Titlene gjelder i tiden forbrytelsene skal ha skjedd).[13]

CAN (Comissione Arbitri Nazionale, egtl CAN A og B her) organiserer dommerne på de to øverste nivåene i italiensk fotball, serie A og B, og ligger under AIA (Associazone Italiana Arbitri), som igjen ligger under FIGC (Federazione Italiana Giuoco Calcio).

Dommen[rediger | rediger kilde]

Dommen[14] ble klar 14. juli:

 • Juventus ble fradømt titlene for sesongene 2004-05 og 2005-06, flyttes ned i serie B og må starte sesongen med 30 poeng i minus. De mistet også retten til UEFA-spill. Moggi og Giraudo ble begge idømt 5 års utestengelse.
 • Milan ble idømt 44 poeng straff for sesongen 2005/2006 og mistet dermed UEFA-spill, men får spille i serie A i sesongen 2006-07, dog med 15 poeng i straff. Galliani og Meani ble idømt henholdsvis 1 og 3,5 års utestengelse.
 • Fiorentina ble flyttet ned i serie B og får 12 poeng i straff. Della Valle-brødrene fikk 3,5 og 4 års utestengelse.
 • Lazio ble flyttet ned i serie B med 7 poeng i straff. Lotito fikk 3,5 års utestengelse.

Fem dommere ble frikjent, én ble advart, to FIGC-representanter ble ikke dømt fordi retten mente disses saker lå utenfor rettens myndighetsområde, mens de øvrige ble idømt utestengelse av varierende lengde.

Alle de fire lagene har anket saken, og denne vil måtte være klar innen tidsfristen (25. juli) som UEFA har satt for å melde lag inn til sine turneringer. Dersom noen av klubbene velger å trekke saken inn for det sivile rettssystemet, vil det ta lenger tid, og muligens utsette ligastarten, som er satt til 27. august.

Dommen i detaljer[rediger | rediger kilde]

Hele dommen:[15] [16]

Anken[rediger | rediger kilde]

Alle lagene valgte å anke dommen, og 25. juli var anken klar.[17] Poengstraffen for Lazio, Milan og Fiorentina for sesongen 2005–06 ble redusert til 30 poeng, hvilket innebar at Lazio og Fiorentina får spille i serie A også sesongen 2006–07, mens poengstraffen for 2006–07 ble redusert for alle fire lag til 17, 11, 19 og 8 poeng for henholdsvis Juventus (i serie B), Lazio, Fiorentina og Milan.

Ytterligere detaljer fra anken[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ (se) «Juventus kan flyttas ner»[død lenke], artikkel i Expressen 12. mai 2006
 2. ^ «Døden nær», artikkel i VG 28. juni 2006
 3. ^ (it) Domsavsigelse 13. august
 4. ^ (it) Domsavsigelse 14. august
 5. ^ (it) «Immediato ricorso al TAR del Lazio», varsel om anke fra Juventus
 6. ^ (it) «La Juve ritira il ricorso al Tar», artikkel i Corriere della Sera 1. september 2006
 7. ^ Artikkel på NRK Tekst-TV 7. oktober 2006
 8. ^ «Storklubber fikk redusert straff», artikkel fra NTB i Dagbladet 27. oktober 2006
 9. ^ (it) «Reggina: sconto di 4 punti», artikkel i La Gazzetta dello Sport
 10. ^ (it) «Scommesse, Buffon prosciolto», artikkel i Gazzetta dello Sport 29. desember 2006
 11. ^ «Skandalen fortsetter», artikkel fra NTB, trykket i Dagbladet 13. april 2007
 12. ^ «Truer med å gå rettens vei for å bli seriemester», artikkel fra NTB, publisert av VG 13. april 2007
 13. ^ (it) Tiltalen fra det italienske fotballforbundet, FIGC
 14. ^ (it) «Juve, Fiorentina e Lazio in B , Milan in A ma partirà da -15», artikkel i La Gazzetta dello Sport 14. juli 2006
 15. ^ (it) «La sentenza punto per punto», artikkel i La Gazzetta dello Sport 14. juli 2006
 16. ^ (it) Domsavsigelse 14. juli 2006
 17. ^ (it) «Appello: Juve in B a meno 17 Milan, Fiorentina e Lazio in A», artikkel i La Gazzetta dello Sport 25. juli 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]