Aeta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ung aetapike fra Mariveles i Bataan, 1901.

Aetaene (aeta, ayta eller agta) er en samlebetegnelse om noen urfolk som bor spredt om i isolerte fjelltrakter på øya LuzonFilippinene.

Disse folkene anses å være negritoer, med mørk bruk, noen ganger svært mørk brun, og av liten kroppsbygning; liten nese, små brune øyne. Håret er krøllete og med en noe høyere frekvens lysere farge (blond) enn det ellers sterkt dominerende svarte hår blant filippinere. De antaes å være blant de aller tidligste innbyggere på de filippinske øyer, fra tidligere enn de austronesiske migrasjoner.[1]

Det var i den spanske kolonitid at aetaene ble tilordnet en gruppe som de omtales som negritos (negritoer). Forskjellige grupper av aetae i det nordlige Luzon kalles pugut eller pugot. Dette er et ord på ilokano som også brukes omtrent som «goblin»,[2] «lite fjelltroll», «skogsånd», og det brukes folkelig generelt om folk av mørkere farge. Blant folk som er fortrolig med språkets flertydighet, som mange aetaer selv, innordnes pugut som en upassende og nedsettende betegnelse og urfolksgruppen.

Livet i fjellene har vært vanskelig for mange - aspekter ved «sivilisasjonen» har vært fortrengende også der, og farer truer ved naturkatastrofer i de områder de fikk være mer i fred. Dette har ført til noe migrasjon derfra. De gjenværende grupper finner man for det meste i de midtre partier av Luzon, i fjelltrakter i provinsene Zambales, Pampanga, Tarlac, Bataan og Nueva Ecija.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Aeta». peoplesoftheworld.org. 
  2. ^ Thomas N. Headland (1. mars 1998). Population Dynamics of a Philippine Rain Forest People: The San Ildefonso Agta. University Press of Florida. s. 208.