Cagayan (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cagayan er en stor elv på Filippinene, landets lengste.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den har sitt utspring i Caraballofjellene i Luzon og renner nordover.

Dens viktigste sideelver er Magat, Rio Chico, Ilagan, Siffu og Mallig. De springer ut i deler av fjellkjedene Sierra Madre og Cordillera Central i den nordlige del av den filippinske hovedøya Luzon. Rio Chico er med sine 210 kilometer lengste sideelv til Cagayan og springer ut ved Mount Data. Langs den nest lengste sideelven, Magat, er det blitt anlagt et stort reservoat, Magatsjøen med et vannkraftverk med 360 megawatts yteevne.

Elven renner nordover, passerer Ilagan og Tuguegarao, og munner ved Aparri ut i Luzonstredet. Elven danner en rundt 190 km lang og inntil 60 km bred dal, Cagayan Valley. Cagayan-elven er 505 km lang – den lengste i landet. Dens nedbørfelt dekker mesteparten av provinsene Cagayan, Isabella, Quirino, Kalinga, Apayao, Mountain Province, Ifugao og Nueva Vizcaya.

Arkeologi: Utgravninger i Cagayan Valley viser at mennesker har bodd langs dens bredder i lange tider; funn herfra er blant de eldste arkeologiske artefakter i landet.

Cagayan på Mindanao[rediger | rediger kilde]

Landet har en annen viktig elv ved navnet Cagayan; den befinner seg sør i landet på øya Mindanao. Den har sine kilder i Bukidnon og munner ut i Mindanaohavet i byen i Cagayan de Oro.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]