Ibanag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cagayan-elven, som folkets navn knytter an til

Ibanag er et folk på Filippinene og dessuten dette folkets språk.

Folk[rediger | rediger kilde]

Med noe over 500.000 mennesker ibanagene en av de større etniske minoriteter på Filippinene. Folket lever på øya Luzon, hovedsakelig i provinsene Cagayan, Isabela og Nueva Vizcaya.

Identiteten som eget folk står muligens sterkere i den filippinske diaspora - blant ibanager i utlandet - enn den er i hjemlandet, der folket gradvis assimileres.

Navnet består av leddene «i» for folk og «bannag» for elv. Skrivevarianter er ybanag, ybanak og ibanak.

Språk[rediger | rediger kilde]

Områder der språket dominerer

Språket ble avskaffet som undervisningsspråk i skolene, noe som skyldes dels den filippinske regjeringens tidligere intensjon å fortrenge mindre språk til fordel for tagalog (kalt pilipino), dels at det meste av området er stadig mer dominert av det viktigere regionale språket ilokano, hele landsdelens lingua franca. Senere (fra 2012) er imidlertid språket blitt reintrodusert i skolene.

Språkes kan høres særlig i Tuguegarao City, Solana, Cabagan, San Pablo, Isabela, Tumauini, Isabela, Sta. Maria, Isabela, Sto. Tomas Isabela, Ilagan, Gamu, Naguilian og Reina Mercedes. Det er også mange som bruker språket i Abulug, Aparri, Camalaniugan, Lal-lo og Tuao. De fleste av dem taler dessuten ilokano.

Ibanag er nær beslektet med gaddang, itawis, agta, atta, yogad, isneg og malaweg.