Cadea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cadea
Cadea
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cadea
Gray, 1844
Norsk(e) navn:
Hører til: ormeøgler,
skjellkrypdyr,
firbente virveldyr
Antall arter: 2
Habitat: gravende
Utbredelse: Cuba
Arter:
  • Cadea blanoides
  • Cadea palirostrata

Cadea er en slekt av ormeøgler som kun forekommer på Cuba.

Det er to arter: Cadea blanoides forekommer både på Isla de la Juventud (tidligere Isla de Piños) og i den vestlige delen av selve Cuba. Den andre arten, Cadea palirostrata, er bare funnet på Isla de la Juventud.

Cadea ble tidligere regnet til familien Amphisbaenidae (egentlige ormeøgler). En fylogenetisk studie fra 2007 basert på molekylærgenetikk viste at Cadea er fjernt beslektet med andre ormeøgler, og slekten er nå plassert i en egen familie, Cadeidae.

Søstergruppen til Cadea er slekten Blanus, som forekommer i middelhavsområdet. Genetiske data viser at de to slektene skilte lag i eocen for omtrent 40 millioner år siden. Det innebærer antakelig at forfedrene til Cadea må ha krysset Atlanterhavet fra nordvestlige Afrika eller sørvestlige Europa ved å seile på flåter av røtter og jord.

På Cuba finnes det også tre ormeøglearter som tilhører Amphisbaenidae i snever betydning, og denne familien har i tillegg arter på Hispaniola og Puerto Rico. Disse ormeøglene må ha kommet til De store Antiller ved å krysse havet fra Sør-Amerika.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]