Cabomba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Cabomba
Cabomba aquatica
Cabomba aquatica
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cabomba
Aubl., 1775
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Nymphaeales
Familie: Cabombaceae
Antall arter: 5
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Brasil, Paraguay, Uruguay og Argentina
Arter:

Cabomba er en slekt i familien Cabombaceae. Artene har såkalt heterofylle blader, dvs. de nedsenka bladene er oppdelte i trådsmale enheter, mens bladene som flyter på overflate er hele og ligner bladene til nøkkeroser. De er populære blant akvarister på grunn av sitt utseende (undervannsbladene) og fordi de er gode produsenter av oksygen.

På grunn av bruken som akvarieplanter har flere arter blitt introdusert en del plasser hvor den ikke naturlig hører hjemme. Selv om noen arter i familien er opprinnelige i Australia er noen arter blitt skadelige ugress her. Plantene vokser raskt, opp til 2,5 cm i døgnet. Grønn Cabomba (C. caroliniana) er den mest vanlige i akvaristikken, og den enkleste å dyrke. Rød Cabomba (C. furcata) regnes derimot som en av de vanskeligste plantene å holde i akvarium.

Plantene krever godt lys og varmt vann (mellom 18 og 32 °C). De vokser bedre med CO2-tilsetning og et godt substrat rik på makro- og mikronæringsstoffer. Plantene kan spres ved å kuttes i to. De krever godt lys for å slå rot.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]