Sørlig vågehval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørlig vågehval
Vågehval

Vågehval
Vitenskapelig(e)
navn
:
Balaenoptera bonaerensis
Norsk(e) navn: sørlig vågehval, dvergvågehval
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Finnhvaler
Slekt: Balaenoptera
IUCNs rødliste:
nær truet
Habitat: marint
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Sørlig vågehval
utbredelse av sørlig vågehval

utbredelse av dvergvågehval
Underarter:
  • sørlig vågehval
  • dvergvågehval

Sørlig vågehval (Balaenoptera bonaerensis) er en art i finnhvalslekten, en slekt som inkluderer åtte arter og tilhører finnhvalfamilien, som totalt inkluderer tre slekter og ni eller ti (det hersker en viss uenighet) bardehvaler.

Sørlig vågehval ble tidligere regnet som en underart av vågehval, men etter en avgjørelse i IWC i juni 2000 regnes disse nå som separate arter.[1]

Sørlig vågehval blir noe større enn den nordlige, og hunnene kan trolig bli nærmere 11 meter lange og veie opp mot 14 metriske tonn på det meste. Hunnene er generelt noe større enn hannene, som trolig ikke blir over 10 meter lange. Gjennomsnittsstørrelsen er imidlertid langt mindre for begge kjønn, trolig omkring 6-9 meter i lengde og 4-6 tonn i vekt. I sør finnes det også en dvergform at denne arten.

Sørlig vågehval er utbredt i en sirkulær omkrets på den sørlige halvkule, fra ekvator og sør mot Antarktis. Dvergformen har en mindre sirkulær utbredelse lenger mot sør. Det finnes ingen sikre estimater for totalbestanden av sørlig vågehval. IWC antydet tidlig på 1990-tallet at den kunne være på omkring 760 000 dyr, men dette har kommisjonen senere trukket tilbake. Det finnes derfor ingen sikre anslag for populasjonen av sørlig vågehval på den sørlige halvkule. Discovery Channel anslo i 2009 en bestand på 650 000.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Reeves, R.R., Smith, B.D., Crespo, E.A. and di Sciara, G.N. (compilers) 2003. Dolphins, Whales and Porpoises: 2002-2010 Conservation Action Plan for the World's Cetaceans. IUCN/SSC Cetacean Specialist Group. IUCN, Gland, Switzerland and Cambridge, UK.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]