Buskblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Buskblomsterfluer
Parasyrphus annulatus, hunn
Parasyrphus annulatus, hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Parasyrphus
Matsumura, 1917
Norsk(e) navn: buskblomsterfluer
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Antall arter: ca. 30, 10 i Norge
Habitat: skog og heier
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Amerika
Delgrupper:

Buskblomsterfluer (slekten Parasyrphus) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent 30 arter, 10 av dem forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (6-11 mm), slanke blomsterfluer, svarte, bakkroppen med gule flekker. Ansiktet er for det meste gult med en svart midtstripe, det er vanligvis forholdsvis bredt. Antennene varierer i farge fra helt gult til helt svart. Pannen og issen er kledt med utstående, svarte hår. Deler av den er dekket av støvflekker som er viktige karakterer for å skille artene. Fasettøynene er nakne eller med spredte, korte hår. Thorax er svart, mer eller mindre glinsende, bortsett fra scutellum som er mørkgult. Beina er gule og svarte, i det minste leggene på for- og mellombeina er nesten alltid gule. Vingene er nokså smale, glassklare bortsett fra et brunt vingemerke. Åren R4+5 er rett. Bakkroppens grunnfarge er dypt svart. På det andre leddet har den avrundede, gule sideflekker. De tredje og fjerde leddene har enten gule sideflekker eller gule tverrbånd som er litt insskåret i midten bak. De ligner mest på artene i slekten Syrphus men er slankere.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus, mest på bartrær, men også på løvtrær og busker. De kan også spise larver av bladbiller (Chrysomelidae). De voksne fluene besøker gjerne blomster. Blomsterfluer i denne slekten kan påtreffes fra april til september, men de enkelte artene har kortere flygetider. Noen av artene ser man lite til då de stort sett oppholder seg oppe i trekronene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste av artene er utbredt i Palearktis, dessuten forekommer de i Nord-Amerika og Sørøst-Asia. Flere av artene har svært vide utbredelser.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Syrphinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 408 sider. ISBN 978-91-88506-66-5
  • Nielsen, Tore R. 1999. Check-list and distribution maps of Norwegian hoverflies with description of Platycheirus laskai nov. sp. (Diptera, Syrphidae). NINA Fagrapport 035. Norsk institutt for naturforskning.
  • Nielsen, Tore R. Syrphidae checklist - Norway. www.syrphidae.com/checklist.php - Sjekkliste over norske arter.
  • Fauna Europaea Web Service (2004) Fauna Europaea version 1.1, www.faunaeur.org
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.
  • Torp, E. 1994. Danmarks svirrefluer (Diptera: Syrphidae). Apollo Books, Stenstrup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]