Parasyrphus lineolus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Parasyrphus lineolus
Parasyrphus lineolus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Parasyrphus lineolus
(Zetterstedt, 1843)
Norsk(e) navn: mørkfotet buskblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Holarktis
vanlig i hele Norge.

Mørkfotet buskblomsterflue (Parasyrphus lineolus) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes over hele landet unntatt på Finnmarkskysten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (6-11 mm), slank, gul og svart blomsterflue. Den kan minne om Syrphus-artene men er slankere. Fasettøynene er nakne, hodet er minst så bredt som resten av kroppen. Ansiktet er for det meste gult, men med svart midtstripe og midtknøl. Thorax er litt matt svart, scutellum gult. Bakkroppen har trekantede, gule sideflekker på det andre leddet, på det tredje og fjerde leddet brede, gule tverrbånd som i midten bak er bredt innskårne, det femte leddet gult. Bakbeina er helt svarte, for- og mellombeina har mørke lår, gule legger og mørke føtter. Vingene er glassklare med brunt vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus, mest på gran. De voksne fluene kan finnes fra mai til oktober og besøker mange slags blomster, arten overvintrer som larve.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mesteparten av Palearktis og også i store deler av Nord-Amerika. I Norge finnes den over hele landet bortsett fra det nordlige Finnmark.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]