Parasyrphus vittiger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Parasyrphus vittiger
Parasyrphus vittiger (hann)
Parasyrphus vittiger (hann)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Parasyrphus vittiger
(Zetterstedt, 1843)
Norsk(e) navn: gulfotbuskblomsterflue
Hører til: Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: Palearktis
vanlig i hele Norge.

Gulfotbuskblomsterflue (Parasyrphus vittiger) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den finnes over hele landet unntatt på Finnmarkskysten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (6-11 mm), slank, gul og svart blomsterflue. Den kan minne on Syrphus-artene men er slankere. Av Parasyrphus-artene ligner den på mørkfotet buskblomsterflue (Parasyrphus lineolus) men skiller seg fra denne på de lyse beina. Fasettøynene er nakne, hodet er minst så bredt som resten av kroppen. Ansiktet er for det meste gult, men med svart midtstripe og midtknøl. Thorax er litt matt svart, scutellum gult. Bakkroppen har trekantede, gule sideflekker på det andre leddet, på det tredje og fjerde leddet brede, gule tverrbånd som i midten bak er bredt innskårne, det femte leddet gult. Bakbeina er gule med en mørk ring på leggene, lårene litt mørke ved roten, for- og mellombeina er nesten helt gule. Vingene er glassklare med brunt vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlus, mest på gran. De voksne fluene kan finnes fra mai til september og besøker mange slags blomster, arten overvintrer som larve.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mesteparten av Palearktis og sannsynligvis også i store deler av Nord-Amerika. I Norge finnes den over hele landet bortsett fra det nordlige Finnmark.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]