Bulverhythe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 50°50′47″N 0°30′49″Ø Bulverhythe, også kjent som West St Leonards, Bo Peep, Filsham, West Marina, eller Harley Shute, er en engelsk forstad til Hastings i East Sussex. Stedet har en esplanade (en form for strandpromenade) og en nær fem meter høy tykk mur som beskyttelse mot sjøen. Bulverhythe er oversatt til «Burghers' landing place».[1] Tidligere var stedet under en liten odde eller nes, kalt for Gallows Head, men den er blitt vasket bort av overfylling. Stedets historiske betydning består i at her gjorde den normanniske hæren til Vilhelm Erobreren gjorde landgang her i 1066 under invasjonen og den påfølgende erobringen av England det samme året.

Steder å se[rediger | rediger kilde]

Landsbyen i Bulverhythe er lokalisert sørvest for området. Oldtidens landsby hadde en liten havn og utstikker, omtrent på det stedet hvor vraket av et seilfartøy fra 1700-tallet, Amsterdam, ligger i dag.

Et kjent hus er Filsham Manor som ligger i Harley Shute Road har sin opprinnelse tilbake til angelsaksisk tid. Huset ble ombygget i 1682, og deler av dette står fortsatt.

Øst for området ligger hageanlegget West Marina Gardens som ble formet av James Burton (1761–1837), utvikler og byarkitekt. Landområdet ble kjøpt i 1886 og lagt ut som fornøyelsespark i 1891. Stedet er mye brukt og omfatter gress for kulespill, puttingbane og hageanlegg. Senere har det også kommet dekorativ belysning.

Skipsvrak[rediger | rediger kilde]

I januar 1921 tauet en britisk taubåt en tysk undervannsbåt i Den engelske kanal da den brøt løs og kom i drift inntil den drev i land ved Bulverhythe. Ubåten var av en mindre type enn en annen som gikk på grunn ved Hastings i april 1919. Hendelsen ble rapportert i lokalavisen Hastings Observer under tittelen: «Another Submarine Visitor!» – Enda et ubåt-besøk!

Tre slepebåter forsøkte å slepe med seg ubåten, men uten suksess og etter at den ble meget ødelagt etter en storm ble den til slutt demontert.[2]

Et annet skip som ble vasket i land var seilskuta Amsterdam fra Det nederlandske Ostindiske kompani som hadde kurs for Java, men endte opp ved Bulverhythe. Levningene kan fortsatt bli sett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Glover, Judith (1975): The Place Names of Sussex, s. 27, London: B.T. Batsford Ltd. ISBN 0 7134 2853 8
  2. ^ Brooks, Ken. Hastings: Then And Now. SB Publications, 2002