Buøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Buøya
Buoya.jpg
Buøya
Geografi
PlasseringEydehavn, Arendal, Agder
Høyeste punkt31 meter
Administrasjon
LandNorge Norge
Posisjon
Kart
Buøya
58°30′18″N 8°53′24″Ø

Buøya er en øy og et friluftsområdeEydehavn i Arendal kommune. Øya har Tromøysund mot sør/øst og Gartafjorden mot vest/nord.[1] Øya er forbundet med tettbebyggelsen på Eydehavn med ei smal bru, veien heter Claes Gill vei.

Helt tilbake til 1600-tallet er det sporet gruvedrift etter jernmalm i området, og det var gruver på Buøya. Malmen ble fraktet bort med skip. Gruvedriften opphørte på siste halvdel av 1800-tallet. Buøya var boligområde for funksjonærfamiliene som var ansatt ved Nitriden på Eydehavn. Det spesielle var at dette området helt var forbeholdt bedriftenes funksjonærer. Ved brua til Buøya sto et skilt som forbød uvedkommende adgang. På 1800-tallet hørte Buøya til Holt kommune.

Idag brukes Buøya til rekreasjon og fritidsaktiviteter. Det er flere badestrender på øya, og Arendal kommune har rustet opp den innerste med påfyll av sand og oppsetting av toalett, benker og bord. Det er laget gangveier og bruer over til de mindre øyene Skarsholmen og Furuholmen som ligger nord for Buøya.

Høyeste punkt på øya er 31 meter over havet.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Buøya på Norgeskart.no fra Statens kartverk