Brun oldenborre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brun oldenborre
hann
hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Serica brunnea
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: brun oldenborre
Hører til: Sericinae, Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Habitat: mest i skog
Utbredelse: Europa


Brun oldenborre (Serica brunnea) er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne billen lever på planterøtter, mest i skog, og flyr i varme sommernetter. Arten er den eneste representanten i Europa for slekten Serica, som har tallrike arter i Himalaya og Øst-Asia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Em middelsstor (8-10 millimeter), bred, gulbrun bille, kroppen tilsynelatende nesten hårløs. Arten kan ikke lett forveksles med noen annen norsk art. Antennene har lange blader (lameller) hos hannen, kortere hos hunnen, som hos oldenborrer, som arten imidlertid ikke er i nær slekt med. Hodet er kort og bredt, og holdes gjerne litt intrukket i pronotum. Fasettøynene er forholdsvis store. Pronotum er nær dobbelt så bredt som langt, med nesten rette sidekanter men buede for- og bakkanter, fint og ganske tett punktert. Dekkvingene er hvelvede med markerte punktstriper, og dekker hele bakkroppen. Beina er forholdsvis lange, fram-leggene noe utvidete med to tenner ved spissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i jorden av planterøtter, og kan gjøre noe skade i planteskoler og skogplantinger. De bruker to år på utviklingen. De voksne billene er aktive om natten og kommer gjerne til lys, ofte i store mengder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norge er den vanlig i Sør-Norge.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]