Brudespore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brudespore
Brudespore
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gymnadenia conopsea
(L.) R.Br, 1813[1]
Norsk(e) navn: Brudespore
Hører til: orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
IUCNs rødliste:
livskraftig
:
Nær trua (NT)
Habitat: alkalisk jord
Utbredelse: Eurasia

Brudespore (Gymnadenia conopsea) er en plante i marihandfamilien (orkidéfamilien)

Utseende[rediger | rediger kilde]

Gymnadenia conopsea flower Keila.jpg

Brudespore er en meget elegant orkidé, som de fleste antagelig har sett en eller annen gang. For mange er nok det likevel uforvarende. Den blir opp mot en halv meter høy, med et aks bestående av mange rosa (eller sjelden hvite) blomster. To av blomsterdekkbladene står ut til hver sin side, samtidig som underleppa er ganske bred og kort. Det som er mest tydelig er den lange sporen som stikker ut fra hver blomst, og inneholder nektar. Brudespore har velduftende blomster, men dette er et subjektivt kjennetegn.

Opp etter hele stengelen sitter det lange, lysegrønne blad. Til sammen gir planta et ganske pent inntrykk. Utseendet til brudespore kan variere svært, fra store, staselige planter i Frierflogene naturreservat i Porsgrunn til små, fargerike innslag på fjellmyrer i Grimsdalen. Brudespore kan også hybridisere med svartkurle, og denne hybriden kalles brudekurle.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Brudespore er altså en vanlig orkidé i Norge, men samtidig må den ha litt kalk i jorda. Dermed finnes den ikke overalt, men habitatet varierer helt fra knastørr skog til søkkvåt myr. Brudespore var tidligere vanlig på ugjødsla slåtteenger i kalkrike strøk.

I dag vokser brudespore spredt over hele landet, og hyppigheten av forekomster tynnes ut der det er grunnfjellsområder. Det er ikke en freda plante, og det er en dekorativ plante å plukke både på grunn av utseendet og på grunn av lukta. Brudespore er likevel rødlista som NT (nær trua) på den nye nasjonale rødlista.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gymnadenia conopsea hos catalogueoflife.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]