Bror With

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kong Haakon VII og kronprins Olav med Stengun i Skottland under krigen, Milorg var med rette svært stolt over å produsere samme våpen i det okkuperte Norge

Bror With (født 19. juni 1900, død 9. desember 1985) var en norsk oppfinner og ingeniør.

With var født og oppvokst i Vestre Aker, Oslo. Han fullførte grunnskole på Frogner skole i 1920 og gikk videre til NTH hvor han ble uteksaminert i 1925.

Hans kanskje best kjente oppfinnelse er Rottefella-skibindingen, som han utviklet i 1927, og som etter seire i olympiaden i St. Moritz i 1928 raskt ble en standard for langrenn som skulle vare i minst 50 år.

Under felttoget i Norge i 1940 deltok With i kampene i Nordmarka. With var løytnant i Vestoppland infanteriregiment nr. 6 og troppsjef for 2. tropp i 13. kompani, «Sørkedalen kompani» (Kp. 13/IR 6).[1] Hans militære bakgrunn var som befal i Hærens våpentekniske korps (HVK).

Fra høsten 1942 var With våpenansvarlig i Milorg under dekknavnet Granat-Larsen. Han stod blant annet for produksjon av 800 stykker Stenguns, der han med stor oppfinnsomhet klarte å kamuflere denne produksjonen for okkupasjonsmakten. Han måtte flykte til Sverige mot slutten av 1944.

Hans siste større oppfinnelse var Dromedillen, som er en jolle som kombinerer fordelene med et planende og fortrengerskrog. Navnet kom fra at konseptet var like vanskelig som å krysse en dromedar med en krokodille.

Han var også med eier i importselskapet With & Wessel som hadde import på motoriserte kjøretøy.

Bror With var far til kunstneren Line With.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hertzberg, Niels (1960). Operasjonene på Ringerike og Hadeland. Oslo: Gyldendal. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)