Hopp til innhold

Brooklyn (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brooklyn
Generell informasjon
SjangerRomantisk drama
Utgivelsesår2015
Prod.landIrsk / Britisk / Kanadisk
Lengde1 t. 45 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Crowley
ProdusentFinola Dwyer
Amanda Posey
ManusforfatterNick Hornby
Basert påBrooklyn av Colm Tóibín
MusikkMichael Brook
SjeffotografYves Bélanger
KlippJake Roberts
Foran kamera
MedvirkendeSaoirse Ronan
Emory Cohen
Domhnall Gleeson
Jim Broadbent
Julie Walters
Annen informasjon
BudsjettUSD 11 millioner
DistributørFox Searchlight Pictures
20th Century Fox (internasjonalt)
Lionsgate
Premiere6. november 2015 (USA)
12. februar 2016 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Brooklyn er et irsk-britisk-canadisk romantisk drama fra 2015. Filmen er regissert av John Crowley, skrevet av Nick Hornby, og har Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent og Julie Walters i de fremste rollene. Handlingen foregår i Irland og New York i 1950-årene, hvor unge Ellis Lacey må velge mellom to menn og to land.

Filmen er basert på boken med samme navn av Colm Tóibín.

Sammendrag

[rediger | rediger kilde]

I 1951 er Eilis Lacey en ung kvinne fra Enniscorthy, County Wexford, en liten by i Sørøst-Irland, hvor hun bor sammen med sin mor og søster, Rose. Hun klarer ikke å finne noen fast heltidsjobb, og jobber helg i en butikk som drives av den spydige frøken Kelly, med kallenavnet "Nettles Kelly"

Søsteren hennes skriver til en irsk prest, Father Flood, i Brooklyn som fikser henne en reise til New York City. Eilis får sjøsyke i løpet av reisen dit, og blir låst ut av det felles toalettet av de andre turistene. Men kvinnen som sover under henne, en langt mer erfaren reisende, gir Ellis råd og støtte. I New York flytter Eilis inn på et lite pensjonat i Brooklyn, sammen med en rekke andre unge irske kvinner. Hun finner snart en jobb ved et varehus under frøken Fortini, hennes veileder. Eilis har problemer med å tilpasse seg hennes nye liv, og brev fra søsteren hennes gir henne enda mer hjemlengsel. Presten Flood melder henne på ett bokføringskurs ved Brooklyn College, ettersom Eilis ønsker å bli regnskapsfører. Hun møter den italienske-amerikanske Tony Fiorello, en rørlegger. De blir kjærester, og hun møter resten av familien hans.

Ellis tilpasser seg å bo i New York, og personligheten hennes på jobb blir også bedre. Når søsteren uventet dør, forteller Eilis til Tony at hun må reise hjem for å hjelpe moren hennes. Tony tar henne med til en stor eiendom på Long Island som hans familie har til hensikt å utvikle og skal inkludere et hus for Tony. Han ber Eilis om å gifte seg med ham før hun reiser hjem til Irland. Eilis er nølende, men sier seg enig. De gifter seg i all hemmelighet ved det lokale tinghuset. Tilbake i Irland, får Eilis ett nytt liv, og tar midlertidig over sin avdøde søsters jobb som regnskapsfører. Hun møter også en velstående ungkar, Jim Farrell. Frøken Kelly, Eilis sin tidligere arbeidsgiver, forteller henne at hun vet fra sladder at Eilis er gift i Brooklyn. Eilis, opprørt, innser hvordan det egentlig var å bo i denne lille hjembyen hennes i Irland. Hun informerer moren sin om ekteskapet sitt i USA, og at hun kommer tilbake til å reise tilbake Brooklyn. Underveis til USA tilbyr hun veiledning til en ung kvinne som har sin aller egen første reiste til Brooklyn.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]