Brattøra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brattøra
Brattora in Trondheim 01.jpg
Brattøra og nedre deler av Trondheim by sett vestfra. På Brattøra finnes Trondheim havn, Trondheim sentralstasjon, godsterminal, hoteller, Pirbadet med mer.
Basisdata
BydelMidtbyen
KommuneTrondheim
Grenser tilMidtbyen, Nyhavna, Nedre Elvehavn, Skansen
Beliggenhet
Map
Brattøra
63°26′19″N 10°24′09″Ø

Pirsenteret som huser blant andre BI Trondheim

Brattøra er en bydel og havneområde i Trondheim. Brattøra er adskilt fra fastlandet med et grunt stred og var fullstendig under vann i middelalderen, men har siden kommet til overflaten som følge av landheving og mudring.[1] Områdets tilknytninger til land ved hjelp av landfyllinger gjør det diskutabelt om området kan betraktes som en øy.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området var opprinnelig en sandøy lagt opp ved utløpet av Nidelva og vestover mot den nåværende Jernbanebrua. I gammel tid ble Øretinget holdt på Brattøra og området var også i bruk som rettersted. I årene 1878–1887 ble det etter en idé av stadsingeniør Carl Adolf Dahl foretatt en storstilt oppmudring av sjøbunnen for å kunne ta i bruk området til jernbanestasjon og havneformål. Jernbanestasjonen på Kalvskinnet og jernbanelinjen ble da flyttet til Brattøra for å knyttes sammen med havnen etter tysk mønster. Det ble også anlagt en molo utenfor Brattøra.

På 2000-tallet begynte Brattøra å gjennomgå en ombygging fra havneområder til andre forretnings- og kulturformål.[2] Nordens største konferansehotell åpnet her i 2012 med 400 rom. På Brattørkaia skal de fleste eldre bygg vike for nye og moderne høybygg. I august 2010 åpnet Rockheim i det gamle mellageret.

Bydelen huser Norges største innendørs badeland, Pirbadet. Pirsenteret som ligger et steinkast fra Pirbadet huser et stort antall bedrifter. Helt sørøst på Brattøra ligger Rica Nidelven hotel, et av Trondheims største hotell. Hotellet ble i 2009 utvidet med nytt konferansesenter og 100 nye rom og har totalt 349 rom. Hotellet ligger ved Verftsbrua (populært kalt Blomsterbrua) som går over til Nedre Elvehavn.

Ellers består Brattøra i stor grad av godsterminaler og jernbanespor. Trondheim sentralstasjon, byens knutepunkt for buss- og togforbindelser, ligger også her. Veiforbindelsen Nordre avlastningsvei går via Brattøra, med ankomst via Pirbrua og videre ut fra øya via tunnel til Skansen. Nordre avlastningsvei ble åpnet i juni 2010.

Vintermorgen ved Brattøra.
Brattøra en vintermorgen.

Veier på Brattøra[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bratberg, Terje (2008). «Brattøra». Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 98–99. ISBN 978-82-573-1762-1. 
  2. ^ En ny byrytme Arkivert 2. april 2015 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 93–94. ISBN 978-82-573-1762-1. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]