Brattøra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°26′19″N 10°24′9″Ø

Brattøra og nedre deler av Trondheim by sett vestfra i 2010. På Brattøra finnes Trondheim havn, Trondheim sentralstasjon, godsterminal, hoteller, Pirbadet med mer.
Pirsenteret som huser blant andre BI Trondheim

Brattøra er en bydel i Trondheim i Trøndelag. Brattøra er adskilt fra fastlandet med et grunt stred og var fullstendig under vann i middelalderen, men har siden kommet til overflaten som følge av landheving og mudring.[1] Områdets tilknytninger til land ved hjelp av landfyllinger gjør det diskutabelt om området kan betraktes som en øy.

På 2000-tallet har Brattøra begynt å gjennomgå en ombygging fra havneområder til andre forretnings- og kulturformål.[2] Nordens største konferansehotell åpnet her i 2012 med 400 rom. På Brattørkaia skal de fleste eldre bygg vike for nye og moderne høybygg. I august 2010 åpnet Rockheim i det gamle mellageret.

Bydelen huser Norges største innendørs badeland, Pirbadet. Pirsenteret som ligger et steinkast fra Pirbadet huser et stort antall bedrifter. Helt sørøst på Brattøra ligger Rica Nidelven hotel, et av Trondheims største hotell. Hotellet ble i 2009 utvidet med nytt konferansesenter og 100 nye rom og har totalt 349 rom. Hotellet ligger ved Verftsbrua (populært kalt Blomsterbrua) som går over til Nedre Elvehavn.

Ellers består Brattøra i stor grad av godsterminaler og jernbanespor. Trondheim sentralstasjon, byens knutepunkt for buss- og togforbindelser, ligger også her. Veiforbindelsen «Nordre avlastningsvei» går via Brattøra, med ankomst via Pirbrua og videre ut fra øya via tunnel til Skansen. Nordre avlastningsvei åpnet i juni 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bratberg, Terje (2008). «Brattøra». Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 98–99. ISBN 978-82-573-1762-1. 
  2. ^ En ny byrytme Arkivert 2. april 2015 hos Wayback Machine.