Carl Adolf Dahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For farfar med nesten samme navn, se Carl Adolph Dahl (1769–1819), eidsvollsmann, stortingsrepresentant og byskriver i Fredrikshald (Halden)
Carl Adolf Dahl
Født31. aug. 1828[1]Rediger på Wikidata
Død26. des. 1907[1]Rediger på Wikidata (79 år)
BeskjeftigelseIngeniør, oppfinner, stadsingeniør Rediger på Wikidata
FarCarl Theodor Dahl
NasjonalitetNorge

Carl Adolf Dahl (født 31. august 1828, død 26. desember 1907) var stadsingeniør i Trondheim 18591899. Han var sønnesønn av eidsvollsmann og byskriver i Halden Carl Adolph Dahl og sønn av brigadeauditør Carl Theodor Dahl.

Han var født i Idd i Østfold, men kom til Trondheim i 1859 og begynte i den nyopprettede stillingen som stadsingeniør (byingeniør) der.

Han har særlig æren for mudringen og utbyggingen av Trondheim havn, men også for Gamle Bybro (1861), utbyggingen av Trondheims vann- og kloakkanlegg, veg- og brobygging, og elektrisitetsutbyggingen i byen. Dahl har også æren for at jernbanestasjonen, daværende endestasjon for Trondhjem–Størenbanen, ble flyttet fra Kalvskinnet til Brattøra med direkte tilgang til havna. Dette gjorde det også mulig med en felles stasjon med Meråkerbanen.

I 1930 ble han hedret med en statue, utført av Stinius Fredriksen. Den har stått på ulike steder ved jernbanestasjonen i Trondheim. Stadsingeniør Dahls gate i Trondheim er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Carl_Dahl, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]