Braniewo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Braniewo
Colegium Hosianum

Flagg

Våpen

LandPolens flagg Polen
VoivodskapErmlandskmasuriske voivodskap
StatusBy
Postnummer14-500
Areal12,36 km²
Befolkning16 480[1] (2021)
Bef.tetthet1 333,33 innb./km²
Nettsidewww.braniewo.pl/
Posisjonskart
Braniewo ligger i Polen
Braniewo
Braniewo
Braniewo (Polen)
Kart
Braniewo
54°23′00″N 19°50′00″Ø

Braniewo (tysk: Braunsberg) er en polsk by i voivodskapet Ermland-Masuria, det vil si i det gamle Øst-Preussen, den østligste delen av Tyskland før grenseendringene som fulgte etter annen verdenskrig. Byen har en viss interesse også i skandinavisk sammenheng: Her grunnla jesuittene i 1578 et katolsk presteseminar med tanke på katolsk misjon i de nordiske land.

Braniewo ligger i dag tett ved grensen til Russland, nærmere bestemt inntil Kaliningrad-eksklaven.

Byen begynte som en tyskordensborg ved elven Passarge (i dag Pasłęka) grunnlagt av Johannes Fleming, sønn av en lybekkisk rådsherre. Biskop Anselm av Meissen gav i 1254 den fremvoksende byen (da kalt Brusberg eller Brunsberg) byrettigheter etter lybekkerrett i 1254. Fire år tidligere hadde han innrettet et kannikkapittel der med valgrettigheter ved bispevalg. Imidlertid klarte prøyserne (den gang navnet på en baltisk folkestamme) raskt å ødelegge byen. Biskop Henrik I (1278–1300) måtte i flytte kapittelet til Frauenburg (i dag Frombork).

Tidlig på 1500-tallet ble protestantismen innført i Preussen, men biskop Stanislaw Hosius (1504–1579) klarte i 1551 å tilbakeføre byen til den katolske tro. Blant dem som underviste på misjonskollegiet i Braunsberg var den norske jesuitten "Klosterlasse" fra Vestfold.

Byen inngikk deretter i det lille tyske katolske området som skulle bestå i Øst-Preussen helt til tyskerne ble fordrevet fra området i avslutningsfasen av annen verdenskrig: Den 20. mars 1945 ble byen erobret av sovjetiske styrker, og senere overført til Polen. Byen var blitt sterkt ødelagt under krigen, og ble ytterligere vansiret etterpå. I mange år var det en stor sovjetisk militærforlegning i byen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]