Bramwell Booth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bramwell Booth
Bramwell Booth 1910-1915.jpg
Født8. mars 1856[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
HalifaxRediger på Wikidata
Død16. juni 1929[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (73 år)
HertfordshireRediger på Wikidata
Gravlagt Abney Park CemeteryRediger på Wikidata
Ektefelle Florence Eleanor SoperRediger på Wikidata
Far William BoothRediger på Wikidata
Mor Catherine BoothRediger på Wikidata
Søsken Kate Booth, Evangeline BoothRediger på Wikidata
Barn Catherine Bramwell-BoothRediger på Wikidata
Utdannet ved City of London SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse TeologRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)Rediger på Wikidata
Medlem av FrelsesarmeenRediger på Wikidata

Bramwell Booth (født 8. mars 1856, død 16. juni 1929) var William Booth og Catherine Booths sønn. Han ble utpekt av sin far William Booth til å bli Frelsesarmeens andre general og verdensleder.

Han het egentlig William Bramwell Booth og var født i Halifax i Yorkshire i England som den eldste sønnen, av åtte barn, til William Booth og Catherine Booth. Han jobbet fulltid sammen med sin far i 1874 og var med da Frelsesarmeen ble startet i 1878.

I 1881 beordret general William Booth sin sønn til «Chief of the Staff of The Salvation Army» på norsk ofte oversatt med Internasjonal sjefssekretær. Denne tittelen hadde Bramwell helt til sin fars død i da han i farens testamente ble utpekt til den nye generalen.

Bramwell Booth ble gift med Florence Soper i 1882. De fikk sju barn sammen. Alle ble offiserer i Frelsesarmeen. De mest kjente er datteren Catherine Bramwell-Booth, som ble nesten 102 år gammel, og sønnen Wycliffe Booth. Begge ble kommandører, og Wycliffe var en meget populær leder av Frelsesarmeen i Norge tidlig på 1950-tallet.

Bramwell Booth gav ut flere bøker bl.a. Echoes and Memories og These Fifty Years. Etter hans død ble mange av de åndelige artiklene han hadde skrevet samlet i andaktsboka Bramwell Booth Speaks.

I november 1928 ba Frelsesarmeens høye råd generalen om å gå av pga sviktende helse. Bramwell Booth nektet dette. Frelsesarmeens høye råd kom da sammen i januar 1929, og vedtok at Bramwell Booth skulle pensjoneres "med generals rang og verdighet". Deretter valgte man en ny general. Det ble kommandør Edward Higgins som da var Bramwell Booths stabssjef. Bramwell Booth stevnet Frelsesarmeens høye råd for retten på grunn av dette, men i 1929 tapte han denne rettssaken. Etter dette har alle Frelsesarmeens generaler gått av enten ved oppnådd pensjonsalder eller på grunn av sykdom. Evangeline Booth etterfulgte Edward Higgins som Frelsesarmeens fjerde general. Prosedyrene rundt et valg av ny general i Frelsesarmeen er, ikke uberettiget, blitt sammenliknet med prosedyrene for valg av ny pave i Den katolske kirke.

Et kjernepunkt i konflikten var spørsmålet om hvordan en ny general i Frelsesarmeen skulle pekes ut. William Booth hadde selv pekt ut Bramwell som sin etterfølger, og Bramwell hadde også deponert en konvolutt hos Frelsesarmeens advokat med navnet til den han ville skulle overta. Høyst sannsynlig var det en av hans egne barn, trolig den eldste datteren Catherine Bramwell-Booth. En av dem som arbeidet mest intenst for at det skulle etableres en annen prosedyre for utpeking av ny general, var Bramwells søster Evangeline Booth.

Bramwell Booth ble pensjonert som Frelsesarmeens general "med full rang og verdighet", som det het i vedtaket Det høye råd fattet. Få måneder senere døde han, 73 år gammel. I 2009 ga John Larsson, som da var pensjonert fra stillingen som Frelsesarmeens verdensleder, ut boka 1929, der det fortelles nokså detaljert om de drøftingene og den maktkampen som foregikk i 1929 i forbindelse med Bramwell Booths avgang.

På Bramwell Booths gravstein så står det:

«Born 8th March 1856
Born of the Spirit 1863
Promoted to Glory 16th June 1929»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, William Bramwell Booth, biography/William-Bramwell-Booth
  2. ^ a b Autorités BnF, Bramwell Booth, 14876471m
  3. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, William Bramwell Booth, 3734
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Bramwell Booth, w60z95zh


Forgjenger:
 William Booth 
General for Frelsesarmeen
Etterfølger:
 Edward Higgins