Halifax (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Halifax
Halifax
Halifax fra Beacon Hill
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Calderdale
Admin. grevskap: Enhetlig myndighet
Seremon. grevskap: West Yorkshire
Status By (town)
Befolkning 82 056 (2001)

Halifax er en by i West Yorkshire i det nordlige England. Den vokste fram som et sentrum for ullproduksjon fra det 15. århundre. Byen er administrasjonssenter for den enhetlige myndigheten Calderdale.

Navnet sies å være en forvanskning av gammelengelske ord for holy (hellig) og face (ansikt), en referanse til en legende om at Johannes Døperen ble gravlagt der. Legenden oppsto i middelalderen, og ble så viktig for byen av byvåpenet har et bilde av helgenen. Sognekirken, som ble reist i det 12. århundre, er viet til Johannes Døperen.

Halifax Piece Hall var en markedshall hvor stykker av ullstoff ble solgt. Den ble åpnet 1. januar 1779, og var bare åpen to timer i uken, på lørdag morgen. I den korte perioden var det hektisk aktivitet i de 315 rommene som ble leiet av handelsmenn. Etter mekaniseringen av ullindustrien ble hallen omgjort til et offentlig marked, noe den fortsatt brukes som. Tidligere lå Calderdale industrimuseum i hallen, men det har blitt nedlagt.

Rådhuset ble bygget i 1863 av Charles Barry, som også sto bak den moderne utformingen av Parlamentsbygningene i London. Wainhouse Tower fra 1871 er en underlig fabrikkpipe, bygget som en kuriositet for en tøyfargefabrikk som aldri ble tatt i bruk. Den har en indre vindeltrapp som leder opp til en observasjonsplattform med utsikt over byen.

Halifax var beryktet for Halifax gibbet, en tidlig form for giljotin som ble brukt til å halshugge forbrytere. Den ble sist brukt i 1650, og er altså langt eldre enn den mer kjente franske halshuggingsmaskinen. En kopi har blitt satt opp i Gibbet Street, der originalen engang sto. Rettsvesenet i Halifax var kjent for å være spesielt strengt, og den korte bønne som kalles Tiggerlitaniet lyder: «From Hull, Hell and Halifax, Good Lord deliver us!» («Fri oss, Herre, fra Hull, helvete og Halifax»).


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Halifax, West Yorkshire – bilder, video eller lyd