Bradgate Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bradgate Park
Deer in Bradgate Park.jpg
Grunnlagt1500 (Julian)
Areal335,39 hektar[1]

Bradgate Park
52°41′30″N 1°13′17″V

Bradgate House, kapell og levningene av tårnet
Old John

Bradgate Park er en offentlig park i skogen Charnwood Forest i Leicestershire i England, rett nordvest av Leicester. Området dekker 3 km². Parken ligger mellom landsbyene Newtown Linford, Anstey, Cropston, Woodhouse Eaves og Swithland. Elven River Lin[2] går gjennom parken, og flyter ut i reservateret Cropston Reservoir som ble konstruert som en del av parken. I nord ligger Swithland Wood.

Historie[rediger | rediger kilde]

Parken ble ryddet av familien Grey av Groby1400-tallet. Konstruksjonen av Bradgate House ble påbegynt av sir John Grey av Groby, ektefelle av Elizabeth Woodville, og ruinene er fortsatt synlige i sentrum av parken. Som en del av en heftig rivalisering med George Hastings, de jure 12. Baron Hastings, på 1510-tallet, utvidet Thomas Grey, 2. marki av Dorset, i stor grad hans nedarvet hjem ved Bradgate.[3][4] Dette huset var fødestedet for lady Jane Grey, senere dronning av England som styrte i nær ni dager før hun ble veltet av tronen av katolske Maria I av England.

Et langt senere landemerke i parken populært kjent som «Old John» på toppen av den høyeste bakken i parken ble bygget så sent som 1784. Byggverket er hva engelskmennene karakteriserer som en «folly» (tåplighet) ettersom det har ingen annen funksjon enn som dekorasjon. Dette ble også bygget av familien Grey av Groby som da var jarler av Stamford. I 1928 ble parken kjøpt fra Grey-arvingene av den lokale forretningsmannen Charles Bennion som ga den i perpetuitet (i all evighet) videre til folket i Leicestershire. Plaketter på Old John og hovedstien gjennom parken minnes denne gaven.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Parkens geologi er hovedsakelig prekambrium, den delen av jorden som er eldre enn kambrium, og noen av de tidligste flercellete livsformer er kjent fra fossiler funnet i parken i 1956 (Charnia masoni).

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Landskapet er berglendt lyngmo med et dekke av grovt gress og bregner. Flere skogholt fra skogsområdet med furuer og blandet trevekster er innelukket av steingjerder, og er ikke tilgjengelige for publikum. Parken er hjem for flokker av hjort og dåhjort. Fuglelivet er rikelige og reservateret og elven tiltrekker seg mange arter av villfugler. Skogholtene er det mange arter som har reder, blant store kolonier av kornkråke. Arter som gulspurv, sivspurv, sanglerke og heipiplerke er vanlig å se i de åpne områdene av parken. Av historiske grunner er det tillatt å la belladonnaurt vokse innenfor ruinene av Bradgate House. Som kjent er blomster, blader og bær hos belladonnaurten dødelig giftige.

Tilgang[rediger | rediger kilde]

Det er avgiftsbelagte parkeringsanlegg ved Cropston Reservoir, Newtown Linford, og Hunts Hill (på toppen av parken i nærheten av Old John). Parken er åpen fra morgen til kveld hele året, skjønt den offentlige gangstien som går gjennom området betyr at parken er alltid tilgjengelig. Det er et besøkssenter med kafé ved Newtown Linford og et annet i sentrum av parken i nærheten av Bradgate House. Parken er administrert av stiftelsene Bradgate Park and Swithland Wood Charitable Trust. Disse stiftelsene er nominert av henholdsvis fylkestinget og bystyre i Leicestershire foruten også National Trust.

Det er også mulig å reise til parken med buss. Det er et gangveg fra landsbyen Anstey, enkelt tilgjengelig fra Leicester med 74-bussen. Stien er merket fra Link Road og krysser flere felt før man er innenfor selve parken. Bussrutene 121, 123, og en del 54-busser går mellom Leicester og Loughborough, reiser langs Reservoir road til enden av Cropston Reservoir. Besøkessenteret kan bli sett på andre siden av reservateret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://historicengland.org.uk/listing/the-list/data-downloads/; National Heritage List for England; avsnitt, vers eller paragraf: Parks and Gardens (polygons); besøksdato: 7. mai 2022.
  2. ^ Historiske dokumenter viser til elven River Lin som «River Lyn».
  3. ^ John Leland's itinerary: travels in Tudor England, red. J. Chandler (1993)
  4. ^ Nichols, J.: The history and antiquities of the county of Leicester, 4 bind. (1795–1815)