Boss Nigger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boss Nigger
Generell informasjon
SjangerWestern / Blaxploitation
Utgivelsesår1975
Prod.landUSA
Lengde1 t. 27 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiJack Arnold
ProdusentJack Arnold
Fred Williamson
ManusforfatterFred Williamson
MusikkLeon Moore
SjeffotografRobert Caramico
KlippEva Ruggiero
Gene Ruggiero
Foran kamera
Hovedrolle(r)Fred Williamson
BirollerD'Urville Martin
William Smith
R.G. Armstrong
Prod.selskapDimension Pictures
Eaves Movie Ranch
Premiere26. februar 1975 (New York)
17. oktober 1975 (Norge)
Eksterne lenker

Boss Nigger er en amerikansk westernfilm fra 1975 regissert av Jack Arnold. Filmen handler om den afroamerikanske dusørjegeren, «Boss Nigger» og hans medhjelper Amos, som kommer ridende inn i en småby på jakt etter rømt forbryter. Da de oppdager at byen ikke har noen sheriff, tar Boss Nigger selv den posisjonen etter å ha klart å lure byens borgermester. Hovedrollen spilles av Fred Williamson. Williamson har også skrevet manus samt medvirket som produsent for filmen.

Filmen er også kjent under titler som The Boss og The Black Bounty Killer.

Handling[rediger | rediger kilde]

To mørkhudede dusørjegere, Boss og Amos, oppdager en vogn under angrep av banditter. De griper inn og redder Clara Mae, en mørkhudet kvinne. Etter å ha inspisert likene, oppdager dusørjegerne blant annet et brev fra en borgermester fra den nærliggende byen San Miguel. De to dusørjegerne tar med Clara Mae til sikkerhet i San Miguel, og møter borgermester Griffin. Boss og Amos blir ansatt som sheriff i byen, og begynner raskt å utsende bøter eller fengsel dersom innbyggerne kaller en av dem en "nigger" offentlig. Boss møter snart Miss Pruit (spilt av Barbara Leigh) en hvit lærer, som opprinnelig fornærmer Boss ved å snakke om de gode minner hun har rundt familiens mørkhudede slaver. Men de utvikler etter hvert en romantisk interesse for hverandre.

Boss og Amos dreper et gjeng-medlem og arresterer to til. Med en fange blir drept når han forsøker å unnslippe byen assistert av ordføreren. Jed og hans fredløse gjeng forsøker deretter å hjelpe flere fanger til å rømme ved å ødelegge en vegg i et fengsel ved hjelp av dynamitt. Kort tid senere blir Clara Mae kidnappet, og ført vekk av Jeds håndlangere. Men et meksikansk barn ved navn Poncho (som Boss tidligere hadde blitt venn med) blir drept. Boss forsøker å møte Jed og gjengen hans ved deres skjulested, men blir selv kidnappet, bundet fast og torturert. Amos klarer å redde ham, og de planlegger deretter et bakhold mot Jed. De planter sprengstoff, og planlegger hvor de kan gjemme seg for å skyte mot bandittene.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Boss Nigger har fått brukbar omtale hos filmkritikere i The New York Times og Time Out.[1][2] Leonard Maltin gav den 2 av 4 stjerner.[3]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Canby, Vincent (1975). «Boss Nigger». New York Times. Besøkt 7. juli 2008. «a pleasant surprise if you stumble upon it without warning.» 
  2. ^ «Boss Nigger». Time Out. Besøkt 7. juli 2008. 
  3. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]