Boopiidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boopiidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Boopiidae
Mjöberg, 1910
Norsk(e) navn:
Hører til: bitende lus,
Pels- og fjærlus,
lus,
insekter
Antall arter: 55
Habitat: på kroppen til pattedyr
Utbredelse: Australia
Delgrupper:

Boopiidae er en hudparasitt som lever på pattedyr. Den tilhører de lus som har bitende munndeler og får næring ved å gnage (spise av) fjær, ((hud)) og hudsekret. De fleste av artene lever på pungdyr, men én går på hunder og én på den store strutsefuglen kasuar.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Forholdsvis store (gjerne rundt 5 mm), avlange lus. Hodet er bredt spadeformet, antennene ganske korte. Beina er korte og ikke spesielt kraftige, thorax nokså liten. Bakkroppen er sekkformet.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Denne familien lever primært på pungdyr, de fleste artene på familiene Dasyuridae og kenguruer (Macropodidae). Det er kjent to unntak fra dette: Heterodoxus spiniger lever på hunder og er utbredt over store deler av verden. Denne arten er imidlertid også funnet på en kenguru i Australia og var sannsynligvis opprinnelig en kenguru-parasitt som flyttet over på hunder (gjerne dingoer) i Australia og derfra har spredt seg med tamhunder (transportert av mennesker) til resten av verden. Det andre unntaket er Therodoxus oweni som lever på kasuarerNy-Guinea. Igjen er det sannsynlig at det dreier seg om en pungdyr-parasitt som har hoppet over på en annen vert.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De aller fleste artene er knyttet til pungdyr og lever bare i Australia og på Ny-Guinea. Arten Heterodoxus spiniger lever på hunder og forekommer blant annet i India men også i Amerika og Afrika. Nylig ble to arter påvist på et innført pungdyr på New Zealand.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]