Bondeungdomslaget i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bondeungdomslaget i Oslo
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer938619417
Stiftet15. oktober 1899[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedbul.no (nb)
Bøndernes Hus ble bygget i 1913, og inneholder blant annet Hotell Bondeheimen og Kaffistova

Bondeungdomslaget i Oslo (BUL i Oslo) er et lokallag av Noregs Ungdomslag (NU) og Noregs Mållag, stiftet i 1899. Laget har til formål å «samla norsklyndt bondeungdom til samvære og samarbeid på heimleg grunn og gjeva landsungdom i hovudstaden vern og hjelp. Laget vil auka vyrdnaden for bonden og bondeyrket og arbeida for atterreising av det norske folkemålet, for edruskap og for nasjonalt sjølvstende i alle leider».

Laget ble etablert i en tid da svært mange ungdommer fra bygdene (bondeungdom) flyttet inn til hovedstaden for å skaffe seg arbeid. Bare fra 1890 til 1900 flyttet det 75 000 mennesker til Kristiania-området. Den sterke industrialiseringen på denne tida førte til en stor sosial omveltning. Det var vanskelige levekår, både sosialt og kulturelt. Mange følte seg bortkomne, hjemløse og møtte manglende respekt både for måten de snakket på og tradisjoner de tok med seg. Samtidig var landet midt oppe i den politiske striden om unionen med Sverige. Det var klassekamp mellom bondestanden og radikale byborgere på den ene siden og embetsmannsklassen på den andre. Det var også en sterk vekst i organisasjonslivet, og både mållag og ungdomslag vokste fram over hele landet.

Bondeungdomslaget i Oslo ble altså stiftet som en del av en politisk bevegelse, men òg for å skape en sosial og trygg samlingsplass for innflyttere.

Laget eier selskapet Bøndenes Hus AS, som eier bygården Rosenkrantz' gate 8 og forretningene Heimen Husflid, Den Norske Husfliden, Hotell Bondeheimen og Kaffistova (kafé). Forretningsdriften gir mye av det økonomiske grunnlaget for laget.

BUL i Oslo er største aksjonær i Det Norske Teatret.

I dag har laget fem særlag: Idrottslaget, Leikarringen, Songlaget, Teaterlaget (tidl. Spellaget) og Barnelaget. Særlagene har egne årsmøter, men er underlagt årsmøtet i BUL i Oslo. I tillegg velger årsmøtet medlemmer til bunadnemnda, målnemnda, styre for Røkleivhytta i Nordmarka og Bondehytta i Nittedal, og bladstyre for BUL-stikka.

Styreledere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]