Bondage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvinne som har en ball i munnen og tau rundt kroppen. Bondage er en seksuell praksis som går ut på å begrense partnerens bevegelsesfrihet.

Bondage (fra anglo-latin «bondagium»[1]) er en seksuell praksis der den ene partneren blir bundet, lenket eller får en begrenset bevegelsesfrihet. Bondage er ofte et viktig element ved praktisering av BDSM (Bondage/Disiplin/Sadisme/Masochisme)

Parten som blir bundet er ofte den submissive eller underdanige i en BDSM-relasjon. Vedkommende kan bindes fast til noe, for eksempel en stol eller en seng, eller få på seg fotlenker, håndjern eller liknende redskaper som begrenser bevegelsesfriheten. En bruker også lærreimer designet for å binde fast hender og føtter. Silketørkler, slips eller skjerf er også objekter man kan benytte for bondage ved å binde fast og kneble offeret.[2][3] Bondage er ofte knyttet til sex, men ikke alle som deltar i bondage har sex. For noen er det bare en lek hvor de binder partneren sin og hvor det handler om makt.[4]

Metoder[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere forskjellige måter å utføre bondage på. Det er noen som bruker dagligdagse gjenstander folk flest har i hjemmene sine som for eksempel silketørkler, skjerf og slips til å binde partneren med. Andre kjøper ting som lekehåndjern, lærreimer, tau også lignende.[2] Tau og lærreimer kan brukes til andre ting enn å binde hendene og føttene med, som for eksempel å ha mellom beina, rundt halsen og resten av kroppen for å oppnå en sensuell følelse, fremheve rollene bedre og for estetikkens skyld. Tauene eller reimene vedkommende er bundet med kan strammes for å gjøre følelsen sterkere eller for å «straffe» personen under leken.[5][6] Noen blir også bundet fast til senger, stoler, vegger eller trekors designet spesifikt for bondage.[7] Det er også noen som binder partneren fast til en krok eller hengekøye slik at de henger i luften.[8]

I tillegg benytter enkelte bondage aktive seg av ulike former for knebel som gjør det vanskelig for partneren å snakke, lage lyd og noen ganger å åpne eller å lukke munnen. Knebel kan dekke til eller blir puttet inni munnen, mens andre kan holde munnen åpen. Både tøystykker, lærreimer, gafferteip og en ball festet til en snor er eksempler på ulike varianter av et knebel. Tøystykker blir også brukt som bind foran øynene.[9]

Bondage i rollespill og BDSM[rediger | rediger kilde]

Under bondage kan det variere hvilken antrekk deltakerne bruker. Noen er naken, mens andre bruker korsett, lærklær, maske, latexdrakter, halsbånd eller andre kostymer. Bondage blir også ofte kombinert med et rollespill hvor rollene innebærer mer enn bare en dominant og underkastet partner. Kjente rollespill er når en er politi, mens den andre er røver. I andre versjoner kan den dominante være lærer og den underkastede elev, eller at de leker slaveeier og slave.[10][11]

Bondage kan også utføres på egenhånd uten noen partnere og blir kalt for «Selfbondage» hvor vedkommende binder seg selv fast.

Japansk bondage[12][rediger | rediger kilde]

Gjennom århundrer ble det utviklet egne kampkunster i Japan, der hojojutsu var én av de 18 ferdighetene en samurai måtte beherske. Hojojutsu ble etter hvert utviklet videre til arrestasjonsteknikker som japansk politi og militære benyttet, og derfra spredte det seg kunnskap om bruk av rep som ble plukket opp av utøvere innen Japans sadomasochistiske-miljøer. Utøverne videreutviklet teknikkene slik at de passet for bondage, samtidig som de beholdt den særegne teknikken og estetikken fra de forskjellige samuraigruppene.[13]

Fra midten av 1950-tallet ble disse teknikkene kjent som shibari eller kinbaku som betyr «å binde».[trenger referanse] Det ble laget egne magasiner rettet mot BDSM-interesserte. Etterhvert ble dette vanligere også i mer ordinære pornoblader og -filmer. Parallelt utviklet det seg en sjanger der repartister, ofte kalt «nawashi» eller «bakushi» lagde show hvor de bandt modellene sine på nattklubber, barer eller showscener i storbyer.[14][15][16]

Shibari praktiseres i dag over store deler av verden. Shibari kjennetegnes ved at det benyttes relativt tynne (5-8 mm), men sterke, rep laget av jute, hamp eller lin, og at repet stort sett alltid legges dobbelt. Det er svært få knuter som benyttes. I stedet bruker man friksjoner og vendinger, som sammen med et ofte intrikat mønster sørger for at ofrene holder seg stabile.[trenger referanse]

Undersøkelse[rediger | rediger kilde]

Ifølge en studie av  Pamela H. Connolly publisert i Journal of Psychology & Human Sexuality har funnet ut at det ikke er flere i BDSM-miljøet som har blitt utsatt for vold, overgrep eller har psykiske problemer enn den øvrige befolkningen.

Det ble gjort en annen undersøkelse av UiO hvor det var 568 voksne mellom alderen 18 og 29 som deltok. Den viser at nesten halvparten av unge, norske kvinner kunne tenke seg å bli bundet i en frivillig sex lek, men bare 44% av menn svarte det samme. Studien viser også at 38,6 prosent av kvinnene og 28,4 prosent av mennene kunne tenke seg å delta på leker som innvolverte dominans og underkastelse. 11,5 prosent av mennene og 5,3 prosent av kvinnene mente at slike leker var uakspektable og var skeptisk til bondage.[7]

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Bondage». 
 2. ^ a b Ferre, Madeleine. «BDSM for nybegynnere». www.klikk.no (norsk). Besøkt 27. juli 2019. 
 3. ^ Grünfeld, Berthold (20. februar 2018). «bondage». Store medisinske leksikon (norsk). Besøkt 27. juli 2019. 
 4. ^ Nærø, Amalie Solnørdal (27. september 2016). «Bdsm: - Nå under denne samtalen kan jeg få henne til å sitte naken på gulvet - KK». kk.no (norsk). Besøkt 28. juli 2019. 
 5. ^ «What is a Punishment Tie? - Definition from Kinkly». Kinkly.com (engelsk). Besøkt 28. juli 2019. 
 6. ^ Bergersen, Ida H. (5. april 2017). «Bdsm: «Kristine» (21) er submissiv, mens kjæresten er den dominante - KK». kk.no (norsk). Besøkt 28. juli 2019. 
 7. ^ a b «* Pisken og håndjernene har inntatt norske soverom: Andrea er dominant og studerer BDSM-sex: - Bra for psyken». www.vg.no. Besøkt 28. juli 2019. 
 8. ^ AS, TV 2. «Ingar (39) tenner på å bli bundet fast og ydmyket». TV 2. Besøkt 28. juli 2019. 
 9. ^ N/A, HelloFlo (3. oktober 2017). «Everything you've always wanted to know about ball gags». SheKnows (engelsk). Arkivert fra originalen 28. juli 2019. Besøkt 28. juli 2019. 
 10. ^ Rognmo, Ronja (12. februar 2016). «Erotisk Rollespill: Få fart på sexlivet med et erotisk rollespill - KK». kk.no (norsk). Besøkt 28. juli 2019. 
 11. ^ Wærstad, Lars. «BDSM-paret Frode og Rakel: - Jeg liker at han kan kontrollere meg». www.side3.no (norsk). Besøkt 28. juli 2019. 
 12. ^ Master «K» (2008). The Beauty of Kinbaku. King Kat Ink. ISBN 978-0615248769. 
 13. ^ Fazio, Giovanni (22. mai 2008). «Winding up in bondage». The Japan Times (engelsk). Besøkt 27. juli 2019. 
 14. ^ «What is shibari, the art of Japanese rope bondage, and how can you practice it?». Metro (engelsk). 21. februar 2018. Besøkt 27. juli 2019. 
 15. ^ «What is Shibari? | Art of Contemporary Shibari». www.artofcontemporaryshibari.com. Arkivert fra originalen 27. juli 2019. Besøkt 27. juli 2019. 
 16. ^ Wagner, Alex (5. juli 2016). «Watch a Local Fetish Rope Maker Suspend a Woman From the Sylvan Avenue Bridge». Dallas Observer. Besøkt 27. juli 2019. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]