Bondage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bondage er seksuell praksis der en av partene blir bundet eller på annen måte hemmet i bevegelsene sine.

Bondage (fra anglo-latin «bondagium»[1]) er en seksuell praksis der den ene parten blir bundet, lenket eller på annen måte får hemmet eller får en begrenset muligheten til å bevege seg fritt. Bondage er ofte et viktig element ved praktisering av BDSM (Bondage/Disiplin/Sadisme/Masochisme)

Parten som blir utsatt for bondage er ofte den submissive eller underdanige i en BDSM-relasjon. Vedkommende kan settes fast til noe, for eksempel en stol eller en seng, eller påføres fotlenker, håndjern eller liknende redskaper som begrenser bevegelsesfriheten. Man bruker også lærreimer spesialdesignet for å sette fast føttene eller hendene. Silketørkler, slips eller skjerf er også objekter man kan benytte for bondage, både ved å binde og kneble offeret.

Japansk bondage[2][rediger | rediger kilde]

Gjennom århundrer utviklet japanerne egne kampkunster, der hojojutsu var én av de 18 ferdighetene en samurai måtte beherske. Hojojutsu ble etter hvert utviklet videre til arrestasjonsteknikker som japansk politi og militære benyttet, og derfra spredte det seg kunnskap om bruk av rep som ble plukket opp av utøvere innen Japans sadomasochistiske-miljøer. Disse utøverne videreutviklet teknikkene slik at de passet for bondage, samtidig som de beholdt den særegne teknikken og estetikken fra de forskjellige samuraigruppene.

Fra midt av 1950-tallet ble disse teknikkene mer konsekvent benevnt shibari, som betyr «å binde», eller kinbaku. De ble ofte avbildet i egne magasin, som f.eks. SM Sniper Magazine, myntet på folk som allerede var interesserte i BDSM. Etterhvert ble dette vanligere også i mer ordinære pornoblader og -filmer. Parallelt utviklet det seg en sjanger der repartister, ofte kalt nawashi eller bakushi, lagde show og bandt sine modeller i offentlighet, på nattklubber, barer eller showscener i Tokyo, Osaka eller andre av Japans storbyer.[trenger referanse]

Shibari praktiseres i dag over store deler av verden. Shibari kjennetegnes ved at det benyttes relativt tynne (5-8 mm), men sterke, rep laget av jute, hamp eller lin, og at repet stort sett alltid legges dobbelt. Det er svært få knuter som benyttes. I stedet bruker man friksjoner og vendinger, som sammen med et ofte intrikat mønster sørger for at ofrene holder seg stabile.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bondage». 
  2. ^ Master «K» (2008). The Beauty of Kinbaku. King Kat Ink. ISBN 978-0615248769. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]