Bombylioidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bombylioidea
stor humleflue den lange sugesnabelen er lett å se. Likheten med en humle er også tilstede, men humler har lengre antenner og fire brunlige vinger. Denne hører til den største familien i Bombylioidea.
stor humleflue
den lange sugesnabelen er lett å se. Likheten med en humle er også tilstede, men humler har lengre antenner og fire brunlige vinger. Denne hører til den største familien i Bombylioidea.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Bombylioidea
Latreille, 1802
Norsk(e) navn: humleflue-lignende
Hører til: lavere fluer,
tovinger,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: ca. 5 700 i verden, ca. 15 arter i Norge
Habitat: På land. Særlig soleksponerte, tørre varme steder med blomster.
Utbredelse: Alle verdensdeler
Delgrupper:

Bombylioidea er en gruppe av lavere fluer som omfatter tre familier, humlefluer, kulefluer og Nemestrinidae. Bare de to første finnes i Norge.

De har alle kort, kraftig kroppsform og store vinger. De fleste artene har en mer eller mindre lang sugesnabel, og mange er tett hårete.

Larvene er parasitter på ulike slags leddyr, som edderkopper (kulefluer og noen humlefluer), gresshopper (de fleste Nemestrinidae), gjødselbille-larver (noen Nemestrinidae) og bier og veps (mange humlefluer).

Hunnene legger ikke eggene direkte på vertsdyret men sprer dem rundt der vertene ferdes. Dette gjør at hver enkelt nyklekt larve har små sjanser til å finne en vert. Fluene kompenserer for dette ved å legge svært mange egg, opptil 5000 for hver hunn. Artene i denne gruppen er mest tallrike i varme og tørre områder og vi har ganske få arter i Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]