Bolognese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bolognese
Bolognese
Bolończyk 5e3.jpg
Hundetypeselskapshunder
OpprinnelseItalia
Egenskaperfamiliehund
Livsløp8-18 år
Størrelseliten (2,5-4 kg)
Passer foralle
Anerkjennelser
FCIGr. 9 seksj. 1
(FCI #196)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCToy
UKCCompanion Dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Bolognese (FCI #196) er en liten selskapshund som stammer fra Bologna i Italia. Den er vennlig og knytter seg tett til sine eiere. Den er trolig nært beslektet malteser og kan i tillegg regnes som en av progenitorene til bichon havanais, sammen med bichon frisé. I Skandinavia kom de første hundene til Sverige i 1988.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Bolognese kommer fra den italienske byen Bologna, som den har fått sitt navn fra. Rasen tok form allerede på 1100-tallet.[1]

Rasen ble populær i overklassen for sitt behagelige lynne og tiltalende utseende. Rasen fikk sitt gjennombrudd i renessansen, da den ble betraktet som en flott gave kongelige imellom. Bankieren i Firenze, Cosimo de Medici, ga blant annet åtte individer til de åtte mest fremstående familiene i Brussel i gave som en diplomatisk gest på begynnelsen av 1400-tallet.[1]

Rasen kan ses på mange gamle malerier og er forbausende lik dagens bolognese, bortsett fra at den den gang kunne være sort og hvit, mens i dag skal være ren hvit. Bolognese er en forholdsvis sjelden rase i de fleste land, også Italia.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Bolognese

Bolognese er en liten hund med fyldig pels, som skal være lang, tett og rufset, og dekke hele kroppen, med unntak av neseryggen. Av farger er kun ren hvit tillatt. Av utseende minner den mye om Bichon frisé, men er noe mer reservert i temperamentet. Ørene er høyt ansatt med rikelig pels. Store, mørke øyne og saksebitt. Mankehøyde for hannhunder er 27–30 cm og 25–28 cm for tisper.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Rasen var avlet frem som selskapshund og det er også dens rolle i dag.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Bolognese er en hyggelig hund med godt lynne. Den tar lett lydighetstrening, egner seg som selskap for barn og kommer godt overens med andre hunder. Den er riktignok noe reservert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Bolognese». --- HISTORIK OCH ANVÄNDNINGSOMRÅDE --- (svensk). Bolognese.se. Besøkt 11. september 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]