Bolognese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bolognese
Bolognese
Bolognese
Hundetype selskapshunder
Opprinnelse Italia
Egenskaper familiehund
Forventet livsløp 14-15
Størrelse liten (2,5-4 kg)
Passer for alle
Anerkjennelser
FCI Gr. 9 seksj. 1
AKC Sjekk!
CKC Sjekk!
KC Toy
UKC Companion Dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Bolognese (FCI #196) er en liten selskapshund som stammer fra Bologna i Italia. Den er vennlig og knytter seg tett til sine eiere. Den er trolig nært beslektet malteser og kan i tillegg regnes som en av progenitorene til bichon havanais, sammen med bichon frisé. I Skandinavia kom de første hundene til Sverige i 1988.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Bolognese kommer fra den italienske byen Bologna., som den har fått sitt navn fra. Allerede på 1100-tallet var den berømt for sin skjønnhet og sitt vennlige vesen. I gamle dager ble den ofte skjenket som en æresbevisning til høyt avholdte personer, noe som viser hvor spesiell man anså hunden for å være. I diplomatiske kretser ble en slik gave ansett å være det mest verdifulle man kunne få. Rasen kan ses på mange gamle malerier og er forbausende lik dagens bolognese, bortsett fra at den dengang kunne være sort og hvit, mens i dag skal være ren hvit. Bolognese er en forholdsvis sjelden rase i de fleste land, også Italia.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Bolognese

Bolognese er en liten hund med fyldig pels, som skal være lang, tett og rufset, og dekke hele kroppen, med unntak av neseryggen. Av farger er kun ren hvit tillatt. Av utseende minner den mye om Bichon Frisè, men er noe mer reservert i temperamentet. Ørene er høyt ansatt med rikelig pels. Store, mørke øyne og saksebitt. Mankehøyde for hannhunder er 27-30 cm og 25-28 cm for tisper.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Rasen var avlet frem som selskapshund og det er også dens rolle i dag.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Bolognese er en hyggeig hund med godt lynne. Den tar lett lydighetstrening, egner seg som selskap for barn og kommer godt overens med andre hunder. Den er riktignok noe reservert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Bolognese – bilder, video eller lyd


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.