Hopp til innhold

Bichon frisé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bichon frisé
Tenerifehund, bichon tenerife, bichon à poil frisé
HundetypeSelskapshund
OpprinnelseFrankrike/Belgia, Kanariøyene/Spania
Egenskaper[Familiehund]
Livsløp12-15
Størrelse(5–9 kg)
Passer forAlle
Anerkjennelser
FCIGr. 9 sek. 1
(FCI #215)
AKCSjekk
CKCSjekk
KCSjekk
UKCSjekk
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Bichon frisé (FCI #215) er en rase av små hunder som trolig opprinnelig stammer fra landene rundt de nordvestre delene av Middelhavet. På 1500-tallet var den populær blant adelen, og den var et hyppig innslag ved hoffene sør i Europa takket være sin hengivenhet og sjarmerende temperament.[1] Da som nå hadde den løveklipp.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen til denne lille hunderasen er ikke helt klar, men før i tiden mente man at den opprinnelig stammet fra Spania og at den ble ført derfra til Kanariøyene1300-tallet. Der skal den ha vært spesielt tallrik rundt hovedstadsområdet på øya Tenerife, derav navnet bichon tenerife eller tenerifehund. Om dette medfører riktighet er imidlertid høyst usikkert, men som type snakker man uansett om en relativt gammel hund.

Rasen utviklet seg først og fremst i den italienske renessansen, ved at den opprinnelige typen ble krysset med bl.a. malteser, barbet og puddel. Dagens rasenavn stammer fra det franske uttrykket barbichon. Rasen kom til Frankrike i Frans Is tid som konge (15151547). Og til Belgia kom den under den spanske okkupasjonen av Flandern. Den var først og fremst en hund for sosieteten, og populariteten har holdt seg høy helt inn i våre dager. Rasen ble først anerkjent av Frankrike i 1933, og i 1960 ble den stadfestet å være en fransk-belgiske rase.

Den er alltid hvit, og er som oftest en klok og fin familiehund.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Bichon frisé er en liten hund med en langstrakt kropp og en karakteristisk krøllet hvit pels. Hodet står i forhold til kroppen og bæres høyt på en relativt lang hals. Ørene er hengende og dekket av et langt småkrøllet hårlag. Den har muskuløse lemmer og små runde labber. Halen bæres høyt i en bøy, men skal ikke være ringlet over ryggen.

Pelsen er silkeaktig hvit, tett og krøllet. Den skal henge løst og må ikke være bølget eller rett. Lengden på pelsen er normalt 7–10 cm, men den er voksende og må kontrolleres gjennom trimming og klipp. Mest vanlig er såkalt løveklipp.

I størrelse blir denne hunden normalt ca. 25–30 cm i skulderhøyde, mens vekten ligger på ca. 3–5 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Bichon frisé er først og fremst en hendig, god og snill familiehund, dernest en populær utstillingshund og brukshund. Den regnes som lettlært og ivrig. I Norge har minst en hund av rasen oppnådd championat i agility, og en finsk Bichon Frisé (White Symphony Cassandra) har blitt Nordisk mester i agility.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Det sies av bichon frisé er en liten hund med stor personlighet og den er meget vital, livlig og glad, og den har gjerne en god porsjon egenvilje. Den hendige størrelsen gjør den egnet for nærmest alle som ønsker seg en god kamerat og turvenn, så man kan slå fast at den er en ypperlig familiehund for mange formål.

Annet[rediger | rediger kilde]

Pelsen gjør denne hunden meget godt egnet for nordlige strøk, selv om den krever en viss kontinuitet i vedlikeholdet. Imidlertid er pelsen lite motstandsdyktig mot vann, slik at hunden lett vil fryse om den blir våt, selv om temperaturen er over null grader. Dette kan begrense bruksegenskapene noe, og gjør det nødvendig å beskytte hunden mot å bli våt dersom den skal oppholde seg ute over lengre tid. Den er gjerne glad i lange turer og jevnlig mosjon utendørs.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bichon frisé» (norsk). 30. oktober 2014. Besøkt 22. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]